Povežite se z nami ...

Zdravje

Znanost – imajo tudi moški biološko uro?

Raziskave so pokazale, da biološka ura ni omejena na ženski spol. Tudi moški imajo svojo biološko uro, ki vpliva na njihovo plodnost in zdravje njihovih otrok.

Znanost - imajo tudi moški biološko uro

Biološka ura – ključ do razumevanja moške plodnosti

Vsi smo že slišali za biološko uro, vendar mnogi verjamejo, da se ta koncept nanaša izključno na ženske. Vendar pa je resnica, da imajo tudi moški svojo biološko uro, ki lahko pomembno vpliva na njihovo plodnost. Študije so razkrile, da sta biološka ura in plodnost tesno povezani, ne glede na spol, in razumevanje teh vplivov je ključno tako za moške kot za ženske, ki razmišljajo o družini.

Znanost - imajo tudi moški biološko uro

Biološka ura – spolno nevtralen koncept

Koncept biološke ure temelji na naravnih bioloških ritmih, ki vplivajo na različne vidike našega zdravja, vključno s spanjem, prebavo in plodnostjo. Pri ženskah je povezan z očitnimi spremembami v plodnosti, saj se z leti zmanjšuje število in kakovost jajčec. Ženske so torej ozaveščene, da se s starostjo povečuje tveganje za težave pri zanositvi in za genetske nepravilnosti pri potomcih, kar je povezano s konceptom ženske biološke ure.

Vendar pa je treba poudariti, da se biološka ura nanaša na spolno nevtralen pojem, ki vključuje vse ljudi. Dokazi kažejo, da tudi moški doživljajo spremembe v plodnosti s starostjo. Gloria Bachmann, direktorica Inštituta za žensko zdravje na Medicinski šoli Rutgers Robert Wood Johnson, poudarja, da tudi moški imajo svojo biološko uro, in opozarja, da odlašanje z ustanavljanjem družine prinaša tveganja za zdravje njihovih partnerk in otrok​​.

Moški in ženske – enako verjetni vzroki za neplodnost

Statistični podatki jasno kažejo, da so moški enako verjetni vzrok za neplodnost kot ženske​​. To dejstvo nas prepriča, da biološka ura, vsaj v smislu plodnosti, ni omejena le na ženske. Torej, moški, ki odlašajo z očetovstvom, prav tako občutijo časovni pritisk, ki je povezan s starostjo.

Reklamni oglas

Znanost - imajo tudi moški biološko uro

Vpliv staranja na moško plodnost

Nedavne študije so prinesle jasen vpogled v vpliv staranja na moško plodnost. Čeprav moška plodnost nima jasnega roka trajanja, se s staranjem zmanjšuje. Ena od študij je pokazala, da se moška plodnost zmanjša za 38 odstotkov med 30. in 50. letom starosti​​. To pomeni, da bi morali tudi moški dobro premisliti, preden odložijo očetovstvo.

Študija univerze Rutgers je podprla ta spoznanja z analizo 40 let raziskav o vplivu starševske starosti na plodnost, nosečnost in zdravje otrok. Njihovi rezultati so bili objavljeni v ugledni reviji Maturitas​​ in so potrdili, da ima starost očeta pomemben vpliv na zdravje potomcev.

Znanost - imajo tudi moški biološko uro

Spremembe v moški plodnosti – tveganje za genetske nepravilnosti

S staranjem očetov se povečuje tveganje za genetske nepravilnosti pri otrocih, kot je na primer avtizem. Prav tako se povečuje tveganje za spontani splav ter zmanjšano stopnjo uspešnih nosečnosti pri starejših očetih. To kaže, da biološka ura moških vpliva ne le na njihovo sposobnost spočetja otroka, temveč tudi na zdravje njihovih potomcev.

Na podlagi zgoraj navedenih raziskav je jasno, da biološka ura ni omejena na ženski spol. Tudi moški imajo svojo biološko uro, ki vpliva na njihovo plodnost in zdravje njihovih otrok. Razumevanje teh vplivov je ključno za pare, ki načrtujejo družino, saj omogoča, da bolj premišljeno sprejemajo odločitve. Moški bi morali zavestno razmisliti o svoji biološki uri in njenem vplivu na zdravje svojih potomcev ter sprejeti informirane odločitve o načrtovanju družine. Biološka ura ni zgolj ženska zadeva; gre za splošno, človeško resničnost, ki vpliva na vse, ki želijo postati starši.