Povežite se z nami ...

Zdravje

Ali prekomerne količine beljakovin vplivajo na ledvice?

V poplavi različnih diet, odrekanju ogljikovim hidratom in povečanem vnosu beljakovin v naše telo se marsikdo sprašuje, ali preveč beljakovin lahko tudi škodi.

Presežek beljakovin in njihov vpliv na naše ledvice

V poplavi različnih diet, odrekanju ogljikovim hidratom in povečanem vnosu beljakovin v naše telo, se marsikdo sprašuje, ali lahko preveč beljakovin tudi škodi. Na primer našim ledvicam. Zato smo v tem članku povzeli besedilo Nemškega združenja za prehrano, ki osvetljuje zadnje raziskave na tem področju.

 

V zadnji izdaji znanstvene revije European Journal of Clinical Nutrition je nedavno izšel članek, ki se ukvarja z vplivom presežka beljakovin na ledvice in s tem povezanimi težavami, v okviru smernic za prehrano, ki jih priporoča Nemško društvo za prehrano. V tej strokovni študiji so raziskovalci raziskali, kako spreminjanje vnosa beljakovin vpliva na delovanje ledvic.

Trenutne smernice za vnos beljakovin

Pri odraslih med 19. in 65. letom starosti se po trenutnih smernicah za vnos beljakovin priporoča vnos 0,8 g beljakovin na kilogram telesne teže na dan, pri osebah starejših od 65 let pa ta vnos naraste na 1,0 g/kg telesne teže na dan. Vprašanje vpliva beljakovin na ledvice je raziskano že vrsto let, vendar še ni jasno, ali dolgotrajen presežek vnosa beljakovin pri zdravih odraslih resnično negativno vpliva na delovanje ledvic. Prispevek se osredotoča na razpoložljivo dokazno gradivo o tem, kako visok vnos beljakovin (> 0,8 g/kg telesne teže na dan) vpliva na ledvične bolezni ter parametre, povezane z delovanjem ledvic, kot sta albuminurija (izločanje albumina v urinu) in glomerulna filtracijska stopnja (GFR).

Reklamni oglas

Ali prekomerne količine beljakovin vplivajo na ledvice

Trenutno ni dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da prekomeren vnos beljakovin povečuje tveganje za ledvične kamne ali druge bolezni ledvic.

Preučevane študije so zajemale vnos beljakovin med 1,0 in 3,3 g/kg telesne teže na dan. Preiskovane bolezni vključujejo kronične ledvične bolezni, ledvične kamne in parametre, ki kažejo na delovanje ledvic, kot so albuminurija, GFR, serumska sečnina, pH-vrednost urina ter izločanje kalcija v urinu. Za večino teh dejavnikov ni bilo zaznane povezave z večjim vnosom beljakovin.

Kljub temu je verjetno, da prekomeren vnos beljakovin povečuje izločanje kalcija v urinu, kar lahko vodi do tveganja za nastanek kalcijevih kamnov. Vendar pa celotno dokazno gradivo ne podpira trditve, da bi bil presežen vnos beljakovin povezan s tveganjem za nastanek ledvičnih kamnov.

Ali prekomerne količine beljakovin vplivajo na ledvice

Za zanesljive trditve so potrebne dolgoročne študije.

Večina analiziranih študij je bila precej kratkega trajanja, zato dolgoročnih učinkov presežnega vnosa beljakovin v obdobju desetletij trenutno ni mogoče natančno oceniti. Profesor Bernhard Watzl, predsednik Nemškega društva za prehrano, pravi:

“Dolgoročni vpliv povečanega vnosa beljakovin na ledvične parametre še ni dokončno potrjen. Potrebujemo dolgoročne raziskave, ki bodo razjasnile vpliv presežka beljakovin na izločanje albumina in glomerulno filtracijsko stopnjo skozi desetletja. Šele takrat bomo lahko z gotovostjo trdili, ali je večji vnos beljakovin skoraj zagotovo varen.”

Ali prekomerne količine beljakovin vplivajo na ledvice
Naprava smernic za beljakovine temelji na dokumentu “Perspektiven für die Ernährungsforschung 2022” (Perspektive za prehranske raziskave do leta 2022). Postopoma se bodo posamezne študije o različnih končnih točkah, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2, rak, zdravje kosti, zdravje mišic, zdravje ledvic, krvni tlak in telesna teža, združile v celovitem priporočilu. Profesor dr. Bernhard Watzl je odgovoren za vodenje komisije za smernice.

Reklamni oglas