Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Goveji ragu po receptu Julije Child – Beef Bourguignon

Beef Bourguignon Julije Child je kulinarična mojstrovina. Za pripravo je potrebno le nekaj strasti in pravilna izbira sestavin in upoštevanje postopka kuhanja.

Goveji ragu po receptu Julije Child - Beef Bourguignon

Beef Bourguignon, klasični goveji ragu po burgundsko, je ena izmed najbolj znanih jedi francoske kuhinje. Ta bogata in aromatična jed je zaslovela predvsem po zaslugi slavne kuharice Julie Child, ki je v svoji knjigi “Mastering the Art of French Cooking” predstavila recept, ki ga je možno pripraviti tudi v domači kuhinji. Julia Child je s svojim pristopom dokazala, da je za pripravo vrhunske jedi potrebno le nekaj strasti in pozornosti pri izbiri sestavin ter upoštevanju postopka kuhanja.

Goveji ragu po receptu Julije Child - Beef Bourguignon

Beef Bourguignon ima bogato zgodovino, ki sega vse do francoskega podeželja, kjer so kuharji že stoletja pripravljali okusne enolončnice iz lokalno dostopnih sestavin. Jed je sčasoma postala sinonim za francosko kulinarično dediščino, zahvaljujoč Juliji Child pa je pridobila svetovno slavo. Njena različica recepta odlikuje preprostost in dostopnost, hkrati pa ohranja bogastvo okusov, ki so značilni za ta tradicionalni francoski ragu.

Sestavine:

  • 6 rezin slanine, narezane na lardone
  • 3,5 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1,5 kg govejega mesa za golaž, narezanega na 5 cm velike kose
  • 1 velik korenček, narezan
  • 1 velika bela čebula, narezana
  • Ščepec grobe soli in sveže mletega popra
  • 2 žlici moke
  • 750 ml rdečega vina, na primer chianti
  • 600 do 850 ml goveje jušne osnove
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 zdrobljena stroka česna
  • 1/2 žličke timijana
  • 1 zdrobljen lovorov list
  • 18 do 24 majhnih biser čebulic
  • 3,5 žlice masla
  • 1 šopek zelišč (4 vejice peteršilja, 2 vejici timijana, 1 lovorov list)
  • 450 g svežih belih gob, četrtinjenih

Goveji ragu po receptu Julije Child - Beef Bourguignon

Postopek priprave:

  • Slanino v vodi kuhajte 10 minut, nato jo odcedite in osušite.
  • Pečico segrejte na 230°C. V velikem litoželeznem loncu popražite slanino na 1 žlici olja približno 3 minute, da rahlo porjavi. Odstranite in postavite na stran.
  • Goveje meso dobro osušite s papirnatimi brisačami za boljše zapečenje. Meso na vseh straneh popražite v loncu. Postavite na stran skupaj s slanino.
  • V loncu popražite narezan korenček in čebulo približno 3 minute, da rahlo porjavita. Odvečno maščobo odstranite.
  • K mesu in slanini dodajte sol, poper, potresite z moko in premešajte. Postavite v pečico za 4 minute.
  • Lonec vzemite iz pečice, premešajte in postavite nazaj za še 4 minute. Nato pečico zmanjšajte na 160°C.
  • Dodajte vino in jušno osnovo, da tekočina rahlo prekrije meso. Dodajte paradižnikov koncentrat, česen in timijan. Na štedilniku zavrite, nato pokrijte in kuhajte v pečici 3 do 4 ure, dokler meso ni mehko.

Goveji ragu po receptu Julije Child - Beef Bourguignon

V zadnji uri kuhanja v ponvi na srednji temperaturi segrejte maslo in olje, dodajte čebulice in kuhajte 10 minut. Dodajte jušno osnovo, sol, poper in šopek zelišč. Kuhajte približno 40 minut, dokler tekočina ne izhlapi.

Čebulice odstranite in postavite na stran. Zeliščni šopek zavrzite. V ponvi segrejte preostalo maslo in olje, dodajte gobe in kuhajte 5 minut.
Goveji ragu precedite skozi cedilo v velik lonec. Omako kuhajte 5 minut in odstranite maščobo. Meso in zelenjavo vrnite v litoželezni lonec, dodajte čebulice in gobe ter prelijte z omako. Kuhajte še 3 do 5 minut.

Reklamni oglas

Koristni nasvet

  • Ni potrebno kupovati dragega mesa, saj nizka temperatura in počasno kuhanje zmehčata tudi trše kose mesa.
  • Ne izpustite koraka praženja mesa, saj je ključnega pomena za bogat okus.
  • Ne hitite s kuhanjem, saj lahko prehitro kuhano meso postane žilavo.
  • Preostali paradižnikov koncentrat zamrznite in uporabite v treh mesecih.
  • Beef Bourguignon postrezite na posteljici iz krompirja, riža ali testenin in potresite s peteršiljem.

Goveji ragu po receptu Julije Child - Beef Bourguignon

Beef Bourguignon po receptu Julije Child je kulinarična mojstrovina, ki združuje preprostost in eleganco. S to jedjo boste na mizo prinesli del francoske kuhinje in zagotovo navdušili svoje goste. Dober tek!