Prehrana in recepti
Gurmanski užitek: Gratinirano meso s krompirjem in zelenjavo
Gratinirano meso s krompirjem je še ena francoska klasika, ki bo postala priljubljena pri vsej družini, zato jo preizkusite pri naslednjem kosilu ali večerji.

Kako pripraviti sočno gratinirano meso s krompirjem?
Francoska kuhinja nas vedno znova navdušuje s svojo prefinjenostjo in bogatimi okusi. Eden od jedi, ki nas popelje v to kulinarično raziskovanje, je gratinirano meso s krompirjem. Ta okusna in nasitna jed je popolna izbira za družinske obroke ali večerje s prijatelji. V tem članku bomo delili preprost recept, kako pripraviti to slastno jed, ki vas bo zagotovo navdušila.
Sestavine:
- 500 g govejega mesa (npr. goveji zrezek)
- 4 večji krompirji
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 200 ml smetane za kuhanje
- 200 ml goveje ali zelenjavne juhe
- 100 g naribanega sira (npr. ementaler ali gauda)
- 2 žlici masla
- 2 žlici olivnega olja
- Šopek svežega timijana
- Sol in poper po okusu
Postopek priprave:
- Najprej pripravite meso. Goveje meso narežite na tanke trakove ali rezine. Česen in čebulo drobno sesekljajte. Korenček olupite in narežite na kolute.
- V ponvi segrejte olje in maslo. Dodajte čebulo in česen ter pražite nekaj minut, da postaneta mehka in dišeča.
- Dodajte narezano goveje meso in korenček ter pražite, dokler meso ne dobi lepe rjave barve.
- Medtem, krompir olupite in narežite na tanke rezine.
- V manjšem loncu zmešajte smetano za kuhanje, govejo juho ter polovico naribanega sira. Pustite, da zavre in se sir stopi, nato odstavite s štedilnika. Začinite s soljo in poprom po okusu.
- V večjem pekaču za gratiniranje izmenično polagajte plast krompirja, nato plast mesa in korenčka. Vsako plast lahko rahlo začinite s soljo, poprom in svežim timijanom.
- Prelijte s smetanovo omako.
- Potresite preostanek naribanega sira po vrhu.
- Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 45-60 minut, dokler gratin ne postane lepo zlato rjave barve in krompir postane mehak.
- Preden postrežete, pustite nekaj minut stati, da se jed nekoliko ohladi in strdi.
Nasveti za izboljšanje jedi:
- Uporabite kakovostno goveje meso za najboljši okus.
- Sveži zelišča, kot je timijan, dodajo jedi čudovit okus. Lahko pa eksperimentirate tudi z drugimi zelišči po svoji izbiri.
- Za dodatno hrustljavost lahko gratinirate vrh z nekaj drobtinami ali dodate narezane oreščke, kot so mandlji ali oreh.
- Postrežite s solato iz mešane zelene solate za osvežitev.
Gratinirano meso s krompirjem je jed, ki vas bo navdušila s svojim okusom in preprosto pripravo. Ta francoska klasika bo postala priljubljena pri vsej družini, zato jo preizkusite pri naslednjem kosilu ali večerji. Sestavine so enostavno dostopne, recept pa preprost, zato se prepustite čarom francoske kuhinje kar v udobju svoje kuhinje. Dober tek!
