Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Hitro kosilo – recepta za okusne in barvite takose s polivkami

Takosi so brez dvoma ena izmed najbolj priljubljenih mehiških jedi, ki osvajajo srca ljubiteljev okusne hrane po celem svetu. Preizkusite naš recept za to jed.

Okusni in barviti zelenjavni in piščančji takosi

Takosi, priljubljena mehiška jed, so osvojili srca gurmanov po celem svetu. Gre za odlično kombinacijo koruzne tortilje, sočne zelenjave, aromatičnih začimb ter bogatega nadeva. Klasični takosi pogosto  vsebujejo meso, vendar pa se lahko osredotočimo tudi na zdravo in okusno različico – zelenjavne takose. V tem članku vam bomo predstavili dva recepta za takose, enega s pestro izbiro zelenjave in drugega s pečenim piščancem in zelenjavo.

Hitro kosilo-recepta za okusne in barvite takose s polivkami

1. Recept: Zelenjavni Takosi

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 koruznih tortilj
  • 1 velika rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 velika rumena paprika, narezana na trakove
  • 1 srednje velika bučka, narezana na kolobarje
  • 1 srednje velika korenček, narezan na tanke trakove
  • 1 majhna rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • 1 skodelica kuhanega črnega fižola
  • 1 avokado, narezan na tanke rezine
  • Nekaj listov sveže mete ali koriandra za okrasitev
  • Sol in poper po okusu
  • Oljčno olje

Hitro kosilo-recepta za okusne in barvite takose s polivkami

Postopek priprave:

  • V večji ponvi segrejte malo oljčnega olja in na njem popražite narezano zelenjavo (rdečo in rumeno papriko, bučko, korenček ter čebulo) toliko časa, da postanejo mehki, a še vedno hrustljavi. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  • Koruzne tortilje lahko ogrejete na ponvi ali v mikrovalovni pečici, da postanejo mehkejše in lažje prepogljive.
  • Na vsako tortiljo položite nekaj žlic mešane zelenjave ter nekaj črnega fižola.
  • Okrasite z rezinami avokada in svežimi zelišči.
  • Prepognite takose in jih postrezite s polivko po želji.

Polivka za zelenjavne takose:

  • 1/2 skodelice grškega jogurta
  • 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1 strok česna, strt
  • 1/2 čajne žličke mletega kumina
  • Sol in poper po okusu

Postopek priprave Polivke: V manjši skledi preprosto zmešajte vse sestavine, dokler ne dobite gladke polivke. Po želji jo lahko dodatno začinite s soljo in poprom.

Hitro kosilo-recepta za okusne in barvite takose s polivkami

2. Recept: piščančji takosi z zelenjavo

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 koruznih tortilj
  • 500 g piščančjega fileja, narezanega na trakove
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 zelena paprika, narezana na trakove
  • 1 rumena paprika, narezana na trakove
  • 1 rdeča čebula, narezana na rezine
  • 1 skodelica koruze (kuhane ali iz konzerve)
  • 1 skodelica narezanega zelja
  • 1 avokado, narezan na rezine
  • Sol in poper po okusu
  • Oljčno olje

Hitro kosilo-recepta za okusne in barvite takose s polivkami

Postopek priprave:

Reklamni oglas
  • V ponvi segrejte malo oljčnega olja in na njem popražite piščančje trakove, dokler niso lepo zapečeni in kuhani.
  • V drugi ponvi segrejte malo oljčnega olja in na njem popražite narezano papriko ter čebulo, da postanejo mehki.
  • Koruzne tortilje ogrejte, da postanejo mehkejše in lažje prepogljive.
  • Na vsako tortiljo položite nekaj žlic piščančjega mesa, zelenjave (paprika, čebula), koruze, narezanega zelja ter avokada.
  • Prepognite takose in jih postrezite s polivko po želji.

Polivka za piščančje takose:

  • 1/2 skodelice grškega jogurta
  • 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1 strok česna, strt
  • 1/2 čajne žličke mletega kumina
  • Sol in poper po okusu

Postopek priprave Polivke: V manjši skledi preprosto zmešajte vse sestavine, dokler ne dobite gladke polivke. Po želji jo lahko dodatno začinite s soljo in poprom.

Hitro kosilo-recepta za okusne in barvite takose s polivkami

Nasveti:

  • Za večji okus in hrustljavost poskusite tortilje nekoliko popeči na suhi ponvi pred polnjenjem.
  • Po želji lahko dodate še različne začimbe, kot so čili, koriander ali sveža limetina lupinica za dodaten pridih okusa.

Ste vedeli …

Takosi imajo zanimivo zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Prvič so jih pripravili v Mehiki, kjer so koruzne tortilje že stoletja osnova tradicionalne prehrane. Beseda “tacos” dejansko izvira iz španskega jezika in pomeni “blazine” ali “zaviti”. Takrat so tortilje uporabljali kot neke vrste pripomoček za držanje hrane, podobno kot današnje buritos.

Takosi so brez dvoma ena izmed najbolj priljubljenih mehiških jedi, ki osvajajo srca ljubiteljev okusne hrane po celem svetu. Klasični takosi z mesom so zagotovo okusni, a tudi zelenjavni takosi in takosi s pečenim piščancem so izvrstna alternativa za tiste, ki želijo uživati v okusnih, a hkrati tudi bolj zdravih obrokih. Preizkusite se v pripravi obeh različic takosov, in zagotovo boste navdušeni nad rezultatom. Buen provecho!