Povežite se z nami ...

Zdravje

Idealen čas za kavo: Zakaj je zjutraj pomembno malo počakati?

Kava, napitek izjemnega okusa in vonja, že dolgo spremlja mnoge od nas skozi jutro in čez dan. A smo se kdaj vprašali, kdaj je res najboljši čas za pitje kave?

Idealen čas za kavo Zakaj je zjutraj pomembno malo počakati

Optimalni čas za uživanje kave

Kava, napitek izjemnega okusa in vonja, že dolgo spremlja mnoge od nas Kava, napitek izjemnega okusa in vonja, že dolgo spremlja mnoge od nas skozi jutro in čez dan. A smo se kdaj vprašali, kdaj je res najboljši čas za pitje kave?jutro in čez dan. Vendar pa smo se kdaj vprašali, kdaj je resnično najboljši trenutek za njen užitek? Ali takoj po prebujanju ali morda malo kasneje? V tem članku bomo raziskali, zakaj bi morali počakati nekaj časa, preden si privoščimo svojo prvo skodelico kave, ter kako ta odločitev vpliva na naše zdravje in energijo.

Idealen čas za kavo Zakaj je zjutraj pomembno malo počakati

Poudarek na adenozinu

Da bi razumeli, zakaj je pomembno počakati pred prvo kavico, se moramo seznaniti z adenozinom, nevrotransmiterjem v našem telesu. Adenozin je naravna sestavina, ki jo najdemo v našem telesu, njegova raven pa naraste, ko se zbudi. Skozi dan se adenozin kopiči, kar vodi v občutek zaspanosti.

Delovanje kave

Kava, natančneje njen aktivni sestavini kofein, deluje tako, da v možganih blokira adenozinske receptorje. To začasno zmanjša občutek utrujenosti in zaspanosti. Drugimi besedami, kava ne bo povsem pregnala občutka zaspanosti, če nismo dovolj spali, vendar bo začasno omilila potrebo po spanju.

Idealen čas za kavo Zakaj je zjutraj pomembno malo počakati

Vloga kortizola

Ko razmišljamo o tem, kdaj je najboljši čas za pitje kave, je koristno prisluhniti strokovnjakom na področju nevroznanosti. Eden od teh strokovnjakov je ameriški nevroznanstvenik Andrew D. Huberman iz univerze Stanford, ki med drugim raziskoval tudi učinke kave na naše telo in možgane. Gospod Huberman poudarja pomembnost tega, kdaj pijemo svojo prvo jutranjo kavo. Po njegovih besedah je najbolje, da s pitjem kofeina počakamo 90-120 minut po prebujanju. Zakaj? Huberman pojasnjuje:

Reklamni oglas

“Če odložite vnos kofeina na 90–120 minut po tem, ko se zbudite, nastavite svoj telesni sistem tako, da doseže tisti jutranji vrh kortizola – in potem, ko boste zaužili kavo, ne boste tako zelo hrepeneli po njej, saj jo boste pili ob že obstoječem ozadju povečane budnosti.”

Idealen čas za kavo Zakaj je zjutraj pomembno malo počakati

Kaj torej to pomeni?

Ko se zbudimo, se v našem telesu raven kortizola, znanega tudi kot “stresni hormon,” naravno poveča. Hubermanov nasvet nakazuje, da s počakanjem na jutranjo kavo omogočimo našemu telesu, da doseže ta naravni vrhunec kortizola. Ko nato zaužijemo kofein, ga bomo bolj intenzivno začutili, saj bomo kavo pili na že povečani ravni budnosti in pozornosti, ki jo povzroča kortizol.

Kako izkoristiti najboljši občutek budnosti

Medtem ko bomo čakali, da se ravni adenozina naravno dvignejo, lahko našo prvo kavo uživamo nekoliko kasneje zjutraj, kar nam bo omogočilo, da dosežemo najmočnejši občutek budnosti. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki kavo uživajo na ta način, pozneje dosegli bolj kakovosten spanec in več energije čez dan.

Idealen čas za kavo Zakaj je zjutraj pomembno malo počakati

Čeprav si mnogi želimo takojšnjo kavo po prebujanju, se zdi, da je bolje počakati nekaj časa, preden se lotimo te dišeče poživitve. Tako bomo telesu omogočili, da se naravno prebudi, in občutili bomo večjo budnost čez dan. Spomnimo se, da je dober spanec še vedno najboljši način, kako zagotoviti telesu dovolj energije za nov dan. Torej, počakajmo malo pred prvim požirkom kave in si zagotovimo najboljši začetek dneva.