Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Jajčevci ”alla parmigiana”- odlična italijanska zloženka

Z zlato hrustljavimi jajčevci, aromatično paradižnikovo omako in mocarelo nas bo ta jed navdušila z vsakim grižljajem. Pripravite jajčevce ”alla parmigiana”.

Jajčevci ”alla parmigiana” predstavljajo eno izmed najokusnejših jedi italijanske kuhinje. Gre za tradicionalno zloženko, ki jo običajno pripravljajo italijanske babice in je prenesena iz generacije v generacijo. S svojo kombinacijo ocvrtega jajčevca, paradižnikove omake in obilice sira navdušuje številne gurmane po celem svetu. V tem članku vam predstavljamo izjemno priljubljen recept za pripravo te jedi ter tri nasvete, kako narediti ”alla parmigiana” nepozabno okusno.

 Jajčevci ''alla parmigiana'' - odlična italijanska zloženka

Sestavine za do 6 oseb:

 • 1 kg jajčevcev
 • 800 g paradižnika
 • 100 g naribanega parmezana
 • 200 g mocarele
 • 1 šopek bazilike
 • 2 ščepca soli
 • 1 ščepec popra
 • 2 žlici oljčnega olja
 • olje za cvrtje

 Jajčevci ''alla parmigiana'' - odlična italijanska zloženka

Priprava:

a) Priprava jajčevcev: jajčevce operemo, narežemo na približno centimeter debele koleščke in jih posolimo. Nato jih pustimo na nagnjenem krožniku deset minut, da izpustijo grenko tekočino. Počakamo, da se izloči odvečna voda, nato jih očistimo in operemo.

b) Priprava paradižnikove omake: medtem ko se jajčevci odcedijo, pripravimo paradižnikovo omako. Paradižnike narežemo na kocke in jih prepražimo na malo olja. Dodamo dva lista bazilike, sol in poper ter kuhamo 20 minut na zmernem ognju. Tako dobimo aromatično in okusno omako.

c) Priprava sira: mocarelo narežemo na koleščke, parmezan pa grobo naribamo. S pripravljenimi sestavinami bomo zložili prav posebno zloženko.

 Jajčevci ''alla parmigiana'' - odlična italijanska zloženka

d) Ocvrtje jajčevcev: v ponvi segrejemo olje za cvrtje in vanj ocvremo jajčevce, da postanejo zlatorjavo hrustljavi. Pečene jajčevce položimo na papirnato brisačo, da se odvečna maščoba vpila.

Reklamni oglas

e) Sestavljanje zloženke: pečico segrejemo na 180 stopinj. Globok pekač namastimo in vanj zložimo plast pripravljenih jajčevcev. Posujemo jih s parmezanom, obložimo z mocarelo in prelijemo z delom paradižnikove omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Zadnja plast naj bo prekrita s sirom in omako.

f) Pečenje: zloženko pečemo v ogreti pečici 20 minut na srednji višini, da se sestavine prepojijo in stopijo v sočno celoto.

Nasveti:

  • Za bolj intenziven okus lahko jajčevce narežemo na tanjše rezine.
  • Namesto olja za cvrtje lahko jajčevce spečemo v pečici za malo manj kalorij.

 Jajčevci ''alla parmigiana'' - odlična italijanska zloženka

Ste vedeli …

Jajčevci ”alla parmigiana” izvirajo iz pokrajine Emilia-Romagna, natančneje iz mesta Parma, po katerem je jed tudi poimenovana. Ta kulinarična mojstrovina je postala simbol italijanske kulinarike in je prisotna v številnih restavracijah po celem svetu.

Zagotovo gre za eno izmed najokusnejših italijanskih specialitet. Ta preprost recept nas popelje v srce italijanske kuhinje. Z zlato hrustljavimi jajčevci, aromatično paradižnikovo omako in stopljenim sirom nas bo ta jed navdušila z vsakim grižljajem. Poskusite jo pripraviti doma in razvajajte svoje najdražje s pristnim okusom Italije. Buon appetito!

Reklamni oglas