Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Jajčni mafini: Tri različice za kosilo, malico ali večerjo

Pripravite okusne jajčne mafine s poletno zelenjavo za kosilo, malico ali večerjo. Preizkusite tri preproste recepte, polne zdravih sestavin in beljakovin.

Jajčni mafini: Tri različice za kosilo, malico ali večerjo

Jajčni mafini so odlična izbira za kosilo, malico ali večerjo, saj so enostavni za pripravo, polni beljakovin in zdrave zelenjave ter popolnoma prilagodljivi glede na vaše želje. Poleti imamo na voljo obilico sveže zelenjave, ki jo lahko vključimo v te okusne in hranljive prigrizke. Predstavljamo vam tri različice jajčnih mafinov: vegetarijanske, z dodatkom slanine in z lososom. Uživajte v teh okusnih receptih, ki so primerni za vsak del dneva.

Jajčni mafini: Tri različice za kosilo, malico ali večerjo

Recept 1: Vegetarijanski jajčni mafini s poletno zelenjavo

Sestavine:

  • 6 velikih jajc
  • 1 žlica polnomastnega mleka ali smetane
  • Sol in sveže mlet črni poper po okusu
  • 1 žlička olivnega olja za mazanje modelčkov
  • 1 rdeča paprika, narezana na majhne kocke
  • 1 zelena bučka, narezana na majhne kocke
  • 1 majhna rdeča čebula, drobno sesekljana
  • 1 skodelica sveže špinače, grobo nasekljane
  • 1/4 skodelice naribanega sira (npr. mozzarella ali cheddar)

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180°C. Modelčke za mafine premažite z olivnim oljem.
  2. V veliki skledi stepite jajca, mleko, sol in poper, dokler zmes ni enakomerna.
  3. V ponvi na srednje visoki temperaturi segrejte malo olivnega olja. Dodajte narezano papriko, bučko in čebulo ter pražite 3-4 minute, dokler zelenjava ne postane mehka. Dodajte nasekljano špinačo in pražite še 1 minuto, dokler špinača ne oveni.
  4. Praženo zelenjavo premešajte z jajčno mešanico in jo enakomerno porazdelite med modelčke za mafine. Po vrhu posujte nariban sir.
  5. Pecite 15-20 minut, dokler mafini niso zlato rjavi in napihnjeni. Postrezite tople ali pri sobni temperaturi.

Jajčni mafini: Tri različice za kosilo, malico ali večerjo

Recept 2: Jajčni mafini s slanino in poletno zelenjavo

Sestavine:

  • 6 velikih jajc
  • 1 žlica polnomastnega mleka ali smetane
  • Sol in sveže mlet črni poper po okusu
  • 1 žlička olivnega olja za mazanje modelčkov
  • 4 rezine slanine
  • 1 rumena bučka, narezana na majhne kocke
  • 1 majhna rdeča čebula, drobno sesekljana
  • 1/2 skodelice češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
  • 1/4 skodelice naribanega sira (npr. mozzarella ali cheddar)

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180°C. Modelčke za mafine premažite z olivnim oljem.
  2. Slanino popecite v ponvi, dokler ni hrustljava. Odstranite jo iz ponve in odcedite na papirnatih brisačkah. Ko se ohladi, jo narežite na majhne koščke.
  3. V isti ponvi na srednje visoki temperaturi segrejte malo olivnega olja. Dodajte narezano bučko in čebulo ter pražite 3-4 minute, dokler zelenjava ne postane mehka. Dodajte prepolovljene češnjeve paradižnike in pražite še 1 minuto.
  4. V veliki skledi stepite jajca, mleko, sol in poper. Dodajte popečeno slanino in praženo zelenjavo ter dobro premešajte. Zmes enakomerno porazdelite med modelčke za mafine. Po vrhu posujte nariban sir.
  5. Pecite 15-20 minut, dokler mafini niso zlato rjavi in napihnjeni. Postrezite tople ali pri sobni temperaturi.

Jajčni mafini: Tri različice za kosilo, malico ali večerjo

Recept 3: Jajčni mafini z lososom in poletno zelenjavo

Sestavine:

  • 6 velikih jajc
  • 1 žlica polnomastnega mleka ali smetane
  • Sol in sveže mlet črni poper po okusu
  • 1 žlička olivnega olja za mazanje modelčkov
  • 100 g dimljenega lososa, narezanega na majhne koščke
  • 1 zelena paprika, narezana na majhne kocke
  • 1 majhna rdeča čebula, drobno sesekljana
  • 1/4 skodelice svežega kopra, drobno sesekljanega
  • 1/4 skodelice naribanega sira (npr. feta ali mozzarella)

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180°C. Modelčke za mafine premažite z olivnim oljem.
  2. V veliki skledi stepite jajca, mleko, sol in poper, dokler zmes ni enakomerna.
  3. V ponvi na srednje visoki temperaturi segrejte malo olivnega olja. Dodajte narezano papriko in čebulo ter pražite 3-4 minute, dokler zelenjava ne postane mehka.
  4. V jajčno mešanico dodajte praženo zelenjavo, dimljenega lososa in svež koper ter dobro premešajte. Zmes enakomerno porazdelite med modelčke za mafine. Po vrhu posujte nariban sir.
  5. Pecite 15-20 minut, dokler mafini niso zlato rjavi in napihnjeni. Postrezite tople ali pri sobni temperaturi.

Jajčni mafini: Tri različice za kosilo, malico ali večerjo

Jajčni mafini so popolna izbira za vsako priložnost – bodisi za kosilo, malico ali večerjo. Te tri različice ponujajo široko paleto okusov in hranil, ki bodo zadovoljile različne okuse. So preprosti za pripravo, polni poletne zelenjave in beljakovin, ter idealni za pripravo vnaprej. Poskusite te recepte in uživajte v okusnih in hranljivih jajčnih mafinov!

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!

 

Reklamni oglas