Prehrana in recepti
Kaj bi kuhali? Bučkine polpete z osvežilno tzatziki omako!
S hrustljavimi polpeti in osvežilno omako boste ta recept želeli deliti s svojo družino in prijatelji, da tudi sami izkoristijo obilico bučk v tem letnem času.

Jesenska uživancija na krožniku
S senco jesenskih dreves in hladnejšimi dnevi prihaja obilica bučk, ki so kot nalašč za pripravo okusnih bučkinih polpetov. Zakaj ne bi združili te jesenske dobrote z osvežilno tzatziki omako? V tem članku bomo delili recept za bučkine polpete in grško tzatziki omako.
Sestavine za bučkine polpete:
- 2 srednje veliki bučki, naribani
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke popra
- 1 čajna žlička sušenega origana
- 2 stroka česna, strti
- 1/4 skodelice naribanega parmezana
- 1/4 skodelice moke
- 2 jajci
- 1/4 skodelice drobtin (za oblogo)
Postopek priprave bučkinih polpetov:
- Najprej naribajte bučki, nato pa jih posolite in pustite, da odcedijo odvečno tekočino. Ta korak je ključen za hrustljavost vaših polpetov.
- V večji skledi združite naribane bučke, poper, origano, strt česen, parmezan, moko in jajci. Temeljito premešajte, dokler ne dobite homogene mase.
- Oblikujte mešanico v majhne polpete in jih povaljajte v drobtinah. Drobtiče bodo poskrbeli za hrustljav zunanji sloj.
- Na srednjem ognju segrejte ponev z oljem. Polpete pecite približno 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi.
- Odcedite odvečno maščobo na papirnatih brisačah in postrezite tople.
Osvežilna tzatziki omaka: Hladen kontrast za bučkine polpete
Tzatziki omaka je osvežilen dodatek k hrustljavim bučkinim polpetom. Narejena je iz grškega jogurta, naribanega kumarica, limoninega soka, sveže mete in česna. Ta osvežilna omaka deluje kot hladen kontrast k hrustljavim polpetom in vam pomaga, da se ohladite, ko jesenski dnevi še vedno nudijo nekaj toplote. Tzatziki omaka ima tudi zanimivo poreklo – izvira iz grške kuhinje in se pogosto uporablja kot priloga k različnim jedem.
V omaki so sestavine kot naribana kumara, jogurt in limonin sok, ki prinašajo osvežilno noto. Tzatziki omaka je idealna za uravnoteženje okusa bučkinih polpetov in vas bo navdušila s svojo kombinacijo svežine in okusnosti.
Sestavine za omako:
- 1 srednje velika kumara
- 1 skodelica grškega jogurta
- 2 žlici limoninega soka
- 2 stroka česna, strti
- 2 žlici sveže nasekljane mete
- Sol in poper po okusu
Postopek priprave:
- Najprej olupite in naribajte kumaro. Nato kumaro stisnite, da odstranite odvečno tekočino. To je pomembno, da omaka ne postane preveč redka.
- V srednji skledi združite naribano kumaro, grški jogurt, limonin sok, strt česen in sveže nasekljano meto. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno združijo.
- Omako postavite v hladilnik in jo ohladite pred postrežbo. Hladna tzatziki omaka bo najbolje dopolnila okus bučkinih polpetov.
Bučkini polpeti s tzatziki omako so čudovita jesenska jed, ki izkoristi obilico bučk v tem letnem času. Ta okusna kombinacija bo zadovoljila tudi veliko lakoto. S hrustljavimi polpeti in osvežilno omako pa je to recept, ki ga boste želeli deliti z družino in prijatelji.
