Povežite se z nami ...

Zdravje

Od česnovih nogavic do obolog: Uporaba naravnega antibiotika

Česen je že tisočletja nepogrešljiva sestavina v domači medicini. Preverite recepte za prehlad, imunsko okrepitev, lajšanje bolečin v sklepih in zdravje srca.

Od česnovih nogavic do obolog Uporaba naravnega antibiotika

Naravni zaklad za zdravje in dobro počutje

Česen je že tisočletja nepogrešljiva sestavina v kulinariki, zeliščni medicini in tradicionalnih praksah zdravljenja. Prideluje se po vsem svetu, a njegova zgodovina sega daleč nazaj. V tem članku bomo raziskali poreklo česna, njegovo uporabo v tradicionalni medicini ter raziskali različne načine, kako ga lahko uporabite za izboljšanje svojega zdravja.

Od česnovih nogavic do obolog Uporaba naravnega antibiotika

Poreklo in zgodovina česna

Česen, znanstveno ime Allium sativum, je rastlina iz družine čebulnic. Ima dolgo zgodovino uporabe v kulinariki in medicini. Izvor česna sega v osrednjo Azijo, vendar se je hitro razširil po vsem svetu, saj so ga ljudje cenili tako zaradi okusa kot tudi zaradi zdravilnih lastnosti.

V antiki je bil česen uporabljen za različne namene, vključno s kot afrodiziak, sredstvo za zaščito pred  “Evil Eye” – prepričanje v številnih kulturah, da lahko zla namera ali pogled povzroči škodo ali nesrečo osebi, živali ali predmetu, na katerega je usmerjen, in celo za izboljšanje delovne zmogljivosti egipčanskih sužnjev, ki so ga graditelji piramid uporabljali v njihovi prehrani. V antični Grčiji in Rimu so česen uporabljali tudi za zdravljenje različnih bolezni.

Od česnovih nogavic do obolog Uporaba naravnega antibiotika

Česnove učinkovine in vpliv na zdravje

Česen vsebuje več aktivnih spojin, ki prispevajo k njegovim zdravilnim lastnostim, vključno z alicinom, ki ima protivnetne, antibakterijske in protiglivične lastnosti. Poleg tega vsebuje vitamine, minerale in antioksidante, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje.

Reklamni oglas

Nekateri od glavnih učinkov česna na telo vključujejo:

 1. Podpora imunskemu sistemu: Česen lahko poveča odpornost organizma na okužbe in pomaga pri preprečevanju prehladov in gripe. Česnov med, ki ga lahko zaužijete, je odličen način za okrepitev imunskega sistema.
 2. Zdravje srca: Študije so pokazale, da lahko redna uživanja česna pomaga zniževati raven holesterola in krvni tlak ter zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni.
 3. Lajšanje bolečin v sklepih: Česnova obloga, nanesena na boleče sklepe, lahko pomaga zmanjšati vnetje in bolečino.
 4. Prebavno zdravje: Česen lahko pomaga pri izboljšanju prebave in zmanjšanju vnetja v prebavnem traktu.

Od česnovih nogavic do obolog Uporaba naravnega antibiotika

Recepti z česnom za zdravje

Tukaj je nekaj receptov, ki vključujejo uporabo česna za izboljšanje zdravja:

1. Česnova juha za prehlad:

 • 4 stroki česna, nasekljani
 • 1 čebula, nasekljana
 • 4 skodelice piščančje ali zelenjavne juhe
 • 1 korenček, narezan na kolobarje
 • 1 krompir, narezan na kocke
 • Sol in poper po okusu

Navodila: V večjem loncu na olju prepražite česen in čebulo, dokler ne postaneta mehka. Dodajte korenček, krompir in juho. Kuhajte, dokler se zelenjava ne zmehča. Solite in poprajte po okusu. Ta juha je odlična za lajšanje simptomov prehlada in gripa.

Od česnovih nogavic do obolog Uporaba naravnega antibiotika

 

2. Česnov med za imunski sistem:

Reklamni oglas
 • 6 strokov česna, nasekljanih
 • 1 skodelica medu

Navodila: Česen in med združite v kozarcu in dobro premešajte. Pustite, da mešanica počiva nekaj dni. Vsak dan zaužijte eno žličko te mešanice za krepitev imunskega sistema.

3. Česnova obloga za lajšanje bolečin v sklepih:

 • 5 strokov česna, zdrobljenih
 • 2 žlici oljčnega olja

Navodila: Zdrobljen česen zmešajte z oljčnim oljem, da naredite pasto. Nanesite pasto na boleče sklepe, pokrijte s krpo in pustite delovati nekaj ur. To lahko pomaga zmanjšati vnetje in bolečino v sklepih.

Od česnovih nogavic do obolog Uporaba naravnega antibiotika

4. Česnova pasta za zdravje srca:

 • 10 strokov česna, nasekljanih
 • 1/2 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja

Navodila: Česen in oljčno olje zmešajte v mešalniku, da dobite pasto. Vsak dan zaužijte eno čajno žličko te paste, ki lahko pomaga znižati raven holesterola in izboljšati zdravje srca.

Pri vseh teh receptih je pomembno upoštevati individualno prenašanje česna in se posvetovati s svojim zdravnikom, če imate kakršnekoli zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

Od česnovih nogavic do obolog Uporaba naravnega antibiotika

Česnove nogavice za pomoč pri prehladu

Obstaja še ena nekoliko nenavadna metoda uporabe česna za zdravje in zdravljenje, ki je v nekaterih kulturah znana in se trdi, da ima pozitivne učinke:

Reklamni oglas
 • 2 stroka česna (olupljena)
 • 2 pari čistih bombažnih nogavic
 • Neoprijemljive nogavice iz volne

Navodila: Olupite in nasekljajte česen na drobne koščke. Razdelite česen na dva enaka dela. Položite en del nasekljanega česna v vsako od čistih bombažnih nogavic. Nadenite česnove nogavice na noge tako, da sta česen in noge v stiku. Nadenite še ene nogavice iz volne čez česnove nogavice, da jih dobro izolirate. Pustite nogavice na nogah čez noč ali vsaj nekaj ur.

Velja prepričanje, da lahko česen na ta nenavaden način pomaga pri prehladu in gripu ter pomaga zmanjšati simptome, kot so kašelj, zamašen nos in bolečine v grlu. Česen naj bi skozi kožo na stopalih vplival na telo in spodbudil naravno obrambno sposobnost organizma. Vendar pa ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali to metodo, zato je uporaba česnove obloge na lastno odgovornost in po lastni presoji.

OPOZORILO

Česen je dragocen naravni izdelek z različnimi zdravilnimi lastnostmi. Lahko ga vključite v svojo prehrano ali ga uporabite v različnih domačih pripravkih za izboljšanje zdravja. Kljub temu pa se pred uporabo česna za zdravljenje kakršnih koli zdravstvenih težav posvetujte s svojim zdravnikom, da se prepričate o njegovi ustreznosti za vašo specifično situacijo.