Prehrana in recepti
Okusi Bangladeša na vašem krožniku – aromatičen ribji Curry
Ribji curry je obrok, ki bo v vašem domu ustvaril vonj po oddaljenih krajih. Z bogatimi okusi in aromami vas bo popeljal na kulinarično potovanje v Bangladeš.
Kraljevska morska poslastica na vaši mizi
Ribji curry je izjemno priljubljena jed, ki prihaja iz Bangladeša, domovine kralja rib – Rohuja. S svojimi izjemno bogatimi okusi in dišečimi začimbami predstavlja pravo kulinarično doživetje. Čeprav je Rohu pogosto težko dostopen, je ta recept prilagodljiv in se lahko izvrstno pripravi tudi s trdo belo ribo, kot je morski volk. Vabimo vas, da odkrijete, kako pripraviti to okusno ribjo poslastico.
Sestavine:
- 800 g ribjih zrezkov Rohu (ali ribe morski volk)
- ½ žličke soli, plus dodatna za začinjanje
- 1 žlička kurkume
- 2 žlici črnih gorčičnih semen
- 2–3 žlice rastlinskega olja za cvrtje
- 2 srednje veliki čebuli, fino narezani
- 1 cela glavica česna
- ¼ žličke čilija v prahu
- 1 polna žlička mletega koriandra
- 1 polna žlička garam masale
- 1 polna žlička paprike
- 450 ml vrele vode
- Pest svežega koriandra
- Sveži zeleni čiliji (za postrežbo)
- 240–360 g basmati riža (kuhanega)
Postopek priprave:
- Ribe očistite, narežite na zrezke in jih marinirajte v mešanici soli in kurkume.
- V možnarju zmeljite črna gorčična semena in jih postavite na stran.
- Na srednjem ognju segrejte ponev in pražite gorčična semena, dokler se ne obarvajo. Zmeljite jih in odložite.
- V veliki ponvi segrejte olje, dodajte narezano čebulo ter pražite, dokler se ne obarva.
- Dodajte zdrobljen česen in začimbe ter pražite, nato dodajte vodo, premešajte in kuhajte nekaj minut.
- Ribe dodajte v omako, kuhajte nežno in narahlo mešajte, dokler niso kuhane in omaka ne postane gosta.
- Dodajte svež nasekljan koriander, solite po okusu.
- Segrejte še minuto in postrezite z zelenimi čiliji ter kuhanim basmati rižem.
Nasveti za izboljšanje:
- Za najboljši okus uporabite sveže in kakovostne ribje zrezke.
- Poskusite eksperimentirati z različnimi količinami začimb, da prilagodite okus svojim preferencam.
- Pri postrežbi dodajte sveže limetine ali limonine krhlje za dodaten osvežilen okus.
- Ribe se bodo lepo ohranile, če jih boste med kuhanjem previdno obrnili le enkrat.
- Začimbe lahko rahlo popečete, preden jih dodate v omako, da sprostijo svoje arome.
- Basmati riž skuhajte tako, da boste vsak zrnek lahko ločili, za popolno prilogo k curryju.
Ribji curry je okusen obrok, ki bo v vašem domu ustvaril vonj po oddaljenih krajih. Z bogatimi okusi in aromami vas bo ta jed popeljala na kulinarično potovanje v Bangladeš. Ne glede na to, ali boste uporabili Rohu ali morskega volka, vas bo ta recept pnavdušil. Zberite sestavine, pripravite možnar in tolkalo ter se podajte na indijsko kulinarično avanturo.