Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Okusi Bangladeša na vašem krožniku – aromatičen ribji Curry

Ribji curry je obrok, ki bo v vašem domu ustvaril vonj po oddaljenih krajih. Z bogatimi okusi in aromami vas bo popeljal na kulinarično potovanje v Bangladeš.

Kraljevska morska poslastica na vaši mizi

Ribji curry je izjemno priljubljena jed, ki prihaja iz Bangladeša, domovine kralja rib – Rohuja. S svojimi izjemno bogatimi okusi in dišečimi začimbami predstavlja pravo kulinarično doživetje. Čeprav je Rohu pogosto težko dostopen, je ta recept prilagodljiv in se lahko izvrstno pripravi tudi s trdo belo ribo, kot je morski volk. Vabimo vas, da odkrijete, kako pripraviti to okusno ribjo poslastico.

Okusi Bangladeša na vašem krožniku aromatičen ribji Curry

Sestavine:

  • 800 g ribjih zrezkov Rohu (ali ribe morski volk)
  • ½ žličke soli, plus dodatna za začinjanje
  • 1 žlička kurkume
  • 2 žlici črnih gorčičnih semen
  • 2–3 žlice rastlinskega olja za cvrtje
  • 2 srednje veliki čebuli, fino narezani
  • 1 cela glavica česna
  • ¼ žličke čilija v prahu
  • 1 polna žlička mletega koriandra
  • 1 polna žlička garam masale
  • 1 polna žlička paprike
  • 450 ml vrele vode
  • Pest svežega koriandra
  • Sveži zeleni čiliji (za postrežbo)
  • 240–360 g basmati riža (kuhanega)

Postopek priprave:

  • Ribe očistite, narežite na zrezke in jih marinirajte v mešanici soli in kurkume.
  • V možnarju zmeljite črna gorčična semena in jih postavite na stran.
  • Na srednjem ognju segrejte ponev in pražite gorčična semena, dokler se ne obarvajo. Zmeljite jih in odložite.
  • V veliki ponvi segrejte olje, dodajte narezano čebulo ter pražite, dokler se ne obarva.
  • Dodajte zdrobljen česen in začimbe ter pražite, nato dodajte vodo, premešajte in kuhajte nekaj minut.
  • Ribe dodajte v omako, kuhajte nežno in narahlo mešajte, dokler niso kuhane in omaka ne postane gosta.
  • Dodajte svež nasekljan koriander, solite po okusu.
  • Segrejte še minuto in postrezite z zelenimi čiliji ter kuhanim basmati rižem.

Nasveti za izboljšanje:

  • Za najboljši okus uporabite sveže in kakovostne ribje zrezke.
  • Poskusite eksperimentirati z različnimi količinami začimb, da prilagodite okus svojim preferencam.
  • Pri postrežbi dodajte sveže limetine ali limonine krhlje za dodaten osvežilen okus.

Okusi Bangladeša na vašem krožniku aromatičen ribji Curry

  • Ribe se bodo lepo ohranile, če jih boste med kuhanjem previdno obrnili le enkrat.
  • Začimbe lahko rahlo popečete, preden jih dodate v omako, da sprostijo svoje arome.
  • Basmati riž skuhajte tako, da boste vsak zrnek lahko ločili, za popolno prilogo k curryju.

Ribji curry je okusen obrok, ki bo v vašem domu ustvaril vonj po oddaljenih krajih. Z bogatimi okusi in aromami vas bo ta jed popeljala na kulinarično potovanje v Bangladeš. Ne glede na to, ali boste uporabili Rohu ali morskega volka, vas bo ta recept pnavdušil. Zberite sestavine, pripravite možnar in tolkalo ter se podajte na indijsko kulinarično avanturo.