Prehrana in recepti
Piščanec Kijev – klasičen recept z aromo francoske kuhinje
Piščančji Kijev predstavlja združitev razkošja francoskega pečenega masla, imenovanega “beurre composé” (z zelišči in začimbami), s tradicionalnim piščancem.

Klasični piščančji Kijev z zelenjavo
Kulinarika je umetnost, ki nas lahko popelje na razburljivo potovanje okusov in tekstur. Med številnimi jedmi, ki nas s svojimi prefinjenimi okusi navdušujejo, izstopa klasični piščančji Kijev. Ta jed združuje nežnost piščančjega mesa, masla s česnom ter hrustljavost panade z drobtinami. Pridružite se nam na tej okusni avanturi!
Sestavine:
- 4 piščančje prsi brez kože, z nogo krila
- 225 g nesoljenega masla, zmehčanega
- 1 glavica česna, olupljeni in sesekljani stroki
- 4 žlice sesekljanih svežih listov peteršilja
- Sol in sveže mlet črni poper
- Rastlinsko olje za globoko cvrtje
- 75 g ostre moke
- 3 jajca proste reje, rahlo stepena
- 90 g drobtin
- 125 g mladih stročjih fižolov, narezanih na kose
- 125 g svežega ali zamrznjenega graha
- 4 mlade čebulice, grobo narezane
- 125 g mladih bobov, oluščenih dvakrat (če nimate boba dodajte fižol)
- 6 blanširanih stebel mladega česna
Postopek priprave:
- Pripravite maslo z česnom: zmešajte 175 g zmehčanega masla, seseklan česen in polovico peteršilja. Začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom.
- Oblikovanje česnovega masla: na plastični foliji maslo s česnom v oblikujte obliko valja oz. hloda. Hladite v hladilniku vsaj eno uro.
- V vsak kos piščančjih prsi naredite žepke in v njih položite rezine česnovega masla.
- Pripravite postopek paniranja: na en krožnik dajte moko, na drugi jajca, in na tretjega drobtine.
- Panirajte piščanca: vak kos piščančjih prsi najprej povaljajte v moki, nato v jajcih, nato v drobtinah. OPanirane kose piščanca postavite v hladilnik za vsaj 10 minut.
- V vročem olju cvrite piščanca 8-10 minut, dokler vsi kosi niso zlato rjavi in kpečeni.
- Pripravite zelenjavo: skuhajte stročje fižolov, grah in bob. Nato vso zelnjavo popražite na maslu, po okusu dodajte sol in poper ter na koncu dodajte še petršilj.
- Postrezite: na krožnik postavite žlico zelenjave in nanjo položite piščančji Kijev.
Ali ste vedeli?
Izvor jedi piščančji Kijev sega nazaj v 19. stoletje ter je povezan z zgodovino in kulinariko Ukrajine. Ta klasična jed je dobila ime po enem izmed najpomembnejših mest v Ukrajini, Kijevu, ki je tudi glavno mesto države. Legenda pravi, da so prvič pripravili to jed v prestižni Kijevski vojaški šoli kot poskus združitve razkošnega francoskega okusa z lokalno ukrajinsko kuhinjo.
Piščančji Kijev je predstavljal združitev razkošja francoskega zeliščnega masla, imenovanega “beurre composé” (v katerega so dodajali različna zelišča, začimbe in arome) tradicionalnim piščancem, ki ga spremlja osvežujoča zelenjava. Ta receptje je prava izbira za kosilo ali večerjo. Zelenjavno prilogo pa lahko pripravite iz katere koli vam ljube zelenjave. Ne glede na to, katero različico izberete, vas bo piščančji Kijev zagotovo navdušil.
