Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Preprost recept za breskvin kolač z vanilijevim sladoledom

Uživajte v poletju z breskvinim kolačem. Sveže breskve, rahla skorja in kepica sladoleda ali smetane za popolno sladko razvajanje. Enostaven recept!

Preprost recept za breskvin kolač z vanilijevim sladoledom

Julija so breskve v izobilju, zato je zdaj idealen čas, da pripravimo slasten breskvin kolač. Ta sladica je popolna za vroče poletne dni, saj združuje sveže, sočne breskve z rahlo in puhasto skorjo. Breskvin kolač je enostaven za pripravo, rezultat pa je čudovita kombinacija okusov, ki bo navdušila vse sladkosnede. Postrezite ga s kepico vanilijevega sladoleda ali z nekaj smetane za popolno poletno razvajanje.

Preprost recept za breskvin kolač z vanilijevim sladoledom

Recept za breskvin kolač

Sestavine:

Za nadev:

  • 8 breskev, očiščenih koščic in narezanih na debele rezine
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 3 žlice svetlo rjavega sladkorja ali muscovado sladkorja
  • 1 limona, naribana lupinica in sok
  • Sladkor v prahu za posipanje
  • Vanilijev sladoled ali smetana za postrežbo

Preprost recept za breskvin kolač z vanilijevim sladoledom

Za skorjo:

Reklamni oglas
  • 225 g navadne moke
  • 100 g belega sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke mletega cimeta
  • Ščepec soli
  • 85 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 150 ml polnomastnega mleka
  • 1,5 žličke vaniljeve paste ali vaniljevega ekstrakta

Preprost recept za breskvin kolač z vanilijevim sladoledom

Priprava:

  1. Priprava breskev:
    • Pečico segrejte na 200°C (180°C ventilatorska pečica). Pekač velikosti 30 x 21 cm namastite.
    • Narezane breskve položite v pekač. V majhni skledi zmešajte koruzni škrob, rjavi sladkor in limonino lupinico ter posujte po breskvah. Pokapajte z limoninim sokom in premešajte, da se breskve enakomerno obložijo.
  2. Priprava skorje:
    • V veliki skledi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, cimet in sol. Dodajte maslo in ga s prsti vmešajte v suhe sestavine, dokler ne dobite drobtinaste zmesi.
    • Preostalo mleko zmešajte z vaniljevo pasto in ga dodajte v zmes moke in masla. Na hitro premešajte, da dobite mehko testo, podobno tistemu za kolačke.
  3. Sestavljanje kolača:
    • Z žlico nadevajte testo na breskve v pekaču, tako da oblikujete manjše “kupčke”. Premažite testo z rezerviranim mlekom.
    • Pecite v segreti pečici 30-35 minut, dokler breskve ne mehurčkajo, skorja pa je zlato rjava in hrustljava.
  4. Postrežba:
    • Breskvin kolač rahlo ohladite, nato pa ga postrezite še topel, posut s sladkorjem v prahu. Odlično se prilega z vanilijevim sladoledom ali stepeno smetano.

Preprost recept za breskvin kolač z vanilijevim sladoledom

Breskvin kolač je popolna poletna sladica, ki združuje sveže sadje in rahlo skorjo. Enostaven za pripravo in poln okusa, bo navdušil vse vaše goste. Pripravite ga in uživajte v sladki poletni poslastici, ki bo osvežila vsak vroč dan.

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!