Prehrana in recepti
Preprost recept za breskvin kolač z vanilijevim sladoledom
Uživajte v poletju z breskvinim kolačem. Sveže breskve, rahla skorja in kepica sladoleda ali smetane za popolno sladko razvajanje. Enostaven recept!
Julija so breskve v izobilju, zato je zdaj idealen čas, da pripravimo slasten breskvin kolač. Ta sladica je popolna za vroče poletne dni, saj združuje sveže, sočne breskve z rahlo in puhasto skorjo. Breskvin kolač je enostaven za pripravo, rezultat pa je čudovita kombinacija okusov, ki bo navdušila vse sladkosnede. Postrezite ga s kepico vanilijevega sladoleda ali z nekaj smetane za popolno poletno razvajanje.
Recept za breskvin kolač
Sestavine:
Za nadev:
- 8 breskev, očiščenih koščic in narezanih na debele rezine
- 1 žlica koruznega škroba
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja ali muscovado sladkorja
- 1 limona, naribana lupinica in sok
- Sladkor v prahu za posipanje
- Vanilijev sladoled ali smetana za postrežbo
Za skorjo:
- 225 g navadne moke
- 100 g belega sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/4 žličke mletega cimeta
- Ščepec soli
- 85 g hladnega masla, narezanega na kocke
- 150 ml polnomastnega mleka
- 1,5 žličke vaniljeve paste ali vaniljevega ekstrakta
Priprava:
- Priprava breskev:
- Pečico segrejte na 200°C (180°C ventilatorska pečica). Pekač velikosti 30 x 21 cm namastite.
- Narezane breskve položite v pekač. V majhni skledi zmešajte koruzni škrob, rjavi sladkor in limonino lupinico ter posujte po breskvah. Pokapajte z limoninim sokom in premešajte, da se breskve enakomerno obložijo.
- Priprava skorje:
- V veliki skledi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, cimet in sol. Dodajte maslo in ga s prsti vmešajte v suhe sestavine, dokler ne dobite drobtinaste zmesi.
- Preostalo mleko zmešajte z vaniljevo pasto in ga dodajte v zmes moke in masla. Na hitro premešajte, da dobite mehko testo, podobno tistemu za kolačke.
- Sestavljanje kolača:
- Z žlico nadevajte testo na breskve v pekaču, tako da oblikujete manjše “kupčke”. Premažite testo z rezerviranim mlekom.
- Pecite v segreti pečici 30-35 minut, dokler breskve ne mehurčkajo, skorja pa je zlato rjava in hrustljava.
- Postrežba:
- Breskvin kolač rahlo ohladite, nato pa ga postrezite še topel, posut s sladkorjem v prahu. Odlično se prilega z vanilijevim sladoledom ali stepeno smetano.
Breskvin kolač je popolna poletna sladica, ki združuje sveže sadje in rahlo skorjo. Enostaven za pripravo in poln okusa, bo navdušil vse vaše goste. Pripravite ga in uživajte v sladki poletni poslastici, ki bo osvežila vsak vroč dan.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!