Poreklo in priljubljenost
Shakshuka izvira iz severnoafriških držav, kot sta Tunizija in Libija, in se je hitro razširila po državah Bližnjega Vzhoda, kot sta Izrael in Egipt. Beseda “shakshuka” v arabščini pomeni “mešanica”, kar se nanaša na mešanje sestavin v ponvi. Tradicionalno se shakshuka pripravlja z jajci, paradižnikovo omako in različnimi začimbami, kot so kumin, paprika in čili.
Sestavine
Za pripravo shakshuke s čičeriko boste potrebovali:
- 1 veliko čebulo, narezano
- 2 stroka česna, drobno sesekljanega
- 1 rdečo papriko, narezano
- 400 g konzervirane čičerike, odcejene
- 800 g pelatov ali svežega paradižnika, nasekljanega
- 1 čajna žlička mletega kumina
- 1 čajna žlička paprike
- Ščepec čilija ali kajenskega popra
- 4-6 jajc
- Sol in poper po okusu
- Sveži peteršilj ali koriander za okras
- Feta sir za postrežbo (neobvezno)
Priprava jedi
- V veliki ponvi na srednjem ognju popražite čebulo, česen in papriko, dokler ne postanejo mehki.
- Dodajte čičeriko in paradižnik, začinite s kuminom, papriko, čilijem, soljo in poprom. Kuhajte, dokler se omaka ne zgosti.
- Ustvarite majhne vdolbine v omaki in vanje razbijte jajca. Pokrijte ponev in kuhajte, dokler jajca niso kuhana po vaših željah.
- Potresite s svežim peteršiljem ali koriandrom in po želji dodajte feta sir.
Postrežba in kombiniranje
Shakshuka s čičeriko je najboljša, ko je topla, in se tradicionalno postreže neposredno iz ponve. Odlično se poda z rahlo popečenim kruhom ali pita kruhom, ki je idealen za pomakanje v okusno omako in zajemanje jajc. Ta jed je odlična za zajtrk, brunch ali lahko večerjo in je primerna tako za vsakdanje kot za posebne priložnosti.
Shakshuka s čičeriko je več kot le jed; je doživetje okusov in kultur. S svojo kombinacijo preprostih sestavin in bogatih začimb ta jed prinaša košček Bližnjega Vzhoda na vašo mizo. Ne glede na to, ali iščete nov recept za zajtrk ali nekaj drugačnega za večerjo, bo shakshuka s čičeriko zagotovo zadovoljila vaše kulinarične želje. Dober tek!