Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Shakshuka s čičeriko – potovanje po Bližnjem vzhodu

Shakshuka je tradicionalna jed iz Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Znana po svojem bogatem okusu in preprosti pripravi je popoln obrok za vsak del dneva.

Shakshuka s čičeriko - potovanje po bližnjem vzhodu

Shakshuka, tradicionalna jed Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, je v zadnjih letih postala priljubljena po vsem svetu. Znana po svojih bogatih okusih in preprosti pripravi, je shakshuka popoln obrok za vsak del dneva. V tej različici bomo dodali čičeriko, ki jedi doda dodatne beljakovine in teksturo.

Shakshuka s čičeriko - potovanje po bližnjem vzhodu

Poreklo in priljubljenost

Shakshuka izvira iz severnoafriških držav, kot sta Tunizija in Libija, in se je hitro razširila po državah Bližnjega Vzhoda, kot sta Izrael in Egipt. Beseda “shakshuka” v arabščini pomeni “mešanica”, kar se nanaša na mešanje sestavin v ponvi. Tradicionalno se shakshuka pripravlja z jajci, paradižnikovo omako in različnimi začimbami, kot so kumin, paprika in čili.

Shakshuka s čičeriko - potovanje po bližnjem vzhodu

Sestavine

Za pripravo shakshuke s čičeriko boste potrebovali:

  • 1 veliko čebulo, narezano
  • 2 stroka česna, drobno sesekljanega
  • 1 rdečo papriko, narezano
  • 400 g konzervirane čičerike, odcejene
  • 800 g pelatov ali svežega paradižnika, nasekljanega
  • 1 čajna žlička mletega kumina
  • 1 čajna žlička paprike
  • Ščepec čilija ali kajenskega popra
  • 4-6 jajc
  • Sol in poper po okusu
  • Sveži peteršilj ali koriander za okras
  • Feta sir za postrežbo (neobvezno)

Shakshuka s čičeriko - potovanje po bližnjem vzhodu

Priprava jedi

  1. V veliki ponvi na srednjem ognju popražite čebulo, česen in papriko, dokler ne postanejo mehki.
  2. Dodajte čičeriko in paradižnik, začinite s kuminom, papriko, čilijem, soljo in poprom. Kuhajte, dokler se omaka ne zgosti.
  3. Ustvarite majhne vdolbine v omaki in vanje razbijte jajca. Pokrijte ponev in kuhajte, dokler jajca niso kuhana po vaših željah.
  4. Potresite s svežim peteršiljem ali koriandrom in po želji dodajte feta sir.

Postrežba in kombiniranje

Shakshuka s čičeriko je najboljša, ko je topla, in se tradicionalno postreže neposredno iz ponve. Odlično se poda z rahlo popečenim kruhom ali pita kruhom, ki je idealen za pomakanje v okusno omako in zajemanje jajc. Ta jed je odlična za zajtrk, brunch ali lahko večerjo in je primerna tako za vsakdanje kot za posebne priložnosti.

Shakshuka s čičeriko - potovanje po bližnjem vzhodu

Shakshuka s čičeriko je več kot le jed; je doživetje okusov in kultur. S svojo kombinacijo preprostih sestavin in bogatih začimb ta jed prinaša košček Bližnjega Vzhoda na vašo mizo. Ne glede na to, ali iščete nov recept za zajtrk ali nekaj drugačnega za večerjo, bo shakshuka s čičeriko zagotovo zadovoljila vaše kulinarične želje. Dober tek!

Reklamni oglas