Prehrana in recepti
Solata iz kuhane ajde z rdečo peso, šampinjoni in lešniki
Odkrijte okusno solato iz kuhane ajde z rdečo peso, šampinjoni in lešniki. Idealna za lahkotno kosilo ali večerjo. Preprost recept za vsak dan!
Popolna kombinacija okusov
Solata iz kuhane ajde z rdečo peso, šampinjoni, čebulo, peteršiljem in lešniki je prava izbira za hranljiv in uravnotežen obrok. Ajda je odlična osnova za solato, saj je bogata z vlakninami in minerali, poleg tega pa ima prijeten, rahlo oreškast okus. V kombinaciji s sladko rdečo peso, hrustljavimi lešniki in svežimi šampinjoni ustvarja jed, ki bo zadovoljila še tako zahtevne brbončice. Dodatno noto svežine pa prinese peteršilj, ki jed obogati tudi z vitamini.
Recept za solato iz kuhane ajde
Sestavine:
- 200 g ajde
- 2 srednje veliki rdeči pesi, kuhani in narezani na kocke
- 150 g šampinjonov, narezanih na rezine
- 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
- 1 pest svežega peteršilja, nasekljanega
- 50 g praženih lešnikov, grobo sesekljanih
- 1 strok česna, drobno sesekljan
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička dijonske gorčice
- Sol in sveže mleti poper po okusu
- 1 žlička timijana (svežega ali suhega)
Priprava:
- Kuhanje ajde:
- Ajdo sperite pod hladno vodo, nato jo skuhajte v slanem kropu po navodilih na embalaži. Ko je ajda kuhana, jo odcedite in pustite, da se ohladi.
- Priprava zelenjave:
- V ponvi segrejte olivno olje in na njem na hitro popražite česen, da zadiši. Dodajte narezane šampinjone in timijan ter pražite, dokler se gobe ne zmehčajo in rahlo zlato zapečejo. Pustite, da se ohladijo.
- Medtem olupite in narežite kuhano rdečo peso na kocke.
- Sestavljanje solate:
- V veliki skledi zmešajte kuhano ajdo, rdečo peso, pražene šampinjone, sesekljano čebulo in nasekljan peteršilj. Dodajte pražene lešnike.
- Polivka:
- V manjši skledi zmešajte balzamični kis, dijonsko gorčico, sol, poper in olivno olje. Prelijte polivko po solati in nežno premešajte, da se vse sestavine enakomerno prepojijo.
- Postrežba:
- Solato postrezite v velikih skledah ali krožnikih. Uživajte kot samostojen obrok ali kot prilogo k pečenemu mesu ali ribam.
Ta solata iz kuhane ajde z rdečo peso, šampinjoni in lešniki je prava vitaminska bomba, polna okusov in hranilnih snovi. Njena priprava je preprosta, rezultat pa osupljiv. Idealen je tako za kosilo kot večerjo, prav tako pa se odlično obnese kot priloga. Preizkusite ta recept in razveselite svoje brbončice z novo priljubljeno jedjo!
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!