Prehrana in recepti
Sorbet – kralj poletja – nasveti za pripravo in recept
Kaj je osvežujoče, sladko, slastno, a lažje od klasičnega sladoleda? To je sorbet! Si želite znati pripraviti okusen jagodni, pomarančni ali limonin sorbet?
Osvežujoči sorbet poln sadja
Kaj je osvežujoče, sladko, slastno, a lažje od klasičnega sladoleda? To je sorbet! Si želite znati pripraviti jagodni, pomarančni ali limonin sorbet? V tem članku vam bomo predstavili trike za pripravo odličnih sorbetov, bogatih s sadjem, ter vam podali nasvete, kako pripraviti sorbet s pomočjo aparata za sladoled ali brez njega.
Kaj je sorbet?
Sorbet, znan tudi kot sorbetni sladoled, se razlikuje od mlečnega ali smetanovega sladoleda, saj je narejen samo iz sadja, sadnega soka ali sadne kaše ter vsebuje večjo količino vode. Zaradi tega je manj kremast, vendar tudi manj kaloričen kot klasičen sladoled. Med priljubljenimi okusi sorbeta so mangov sorbet, jagodni sorbet, limonin sorbet in malinov sorbet.
Priprava sorbeta – nasveti za uspeh
Priprava lastnega sorbeta je dejansko zelo enostavna. Potrebujete sveže ali zamrznjeno sadje, sadni sok ali sadno kašo, sladkor, sladkorni sirup ali sladkor v prahu. Vse sestavine zmešate skupaj in mešanico postavite v zamrzovalnik. Da bi sorbet dobil kremasto teksturo, ga je potrebno redno mešati, da preprečite nastanek ledenih kristalov. Čas zamrzovanja sorbeta je približno 4-5 ur
Kako dolgo lahko hranite sorbet?
Sorbet lahko shranjujete v zamrzovalniku do 14 dni. Pomembno je, da je domači sorbet ves čas ohlajen. Po odmrzovanju pa ga nikakor ne zamrzujete.
Kako doseči kremasto teksturo sorbeta?
Redno mešanje sorbeta med zamrzovanjem bo poskrbelo za kremasto teksturo. Dodajanje stepenih beljakovin lahko prav tako prispeva k zračnosti in kremasti strukturi sorbeta. Najboljše rezultate boste dosegli s pomočjo aparata za sladoled, ki med zamrzovanjem sorbetno maso stalno meša . Če pripravljate sorbet brez aparata za sladoled, sadno mešanico postavite v ravno posodo, jo postavite v zamrzovalnik in jo vsakih 10-15 minut premešajte, dokler se ne zamrzne.
Zakaj uporabiti beljakovine v sorbetu?
Beljakovine omogočajo, da sorbet postane bolj zračen in kremast. Poleg tega beljakovine pripomorejo k večji stabilnosti sorbeta, da se ta ne stopi tako hitro.
Kaj storiti, če se sorbet ne strdi?
Če v sorbetu uporabite preveč sladkorja ali dodate alkohol, se morda ne bo dobro zmrznil. Priporočamo, da pazite na pravilno razmerje sestavin in v primeru dvoma sorbet pustite še nekaj časa v zamrzovalniku, da doseže želeno trdnost.
Najbolj primerno sadje za sorbet
Na splošno lahko pripravite sorbet iz različnih vrst sadja. Naslednje vrste sadja so še posebej primerne:
- Jagode
- Ananas
- Kivi
- Marelice
- Slive
- Maline
- Limone
- Pomaranče
- Hruške
- Borovnice
- Rabarbara
- Mango
Recept – malinov jogurtov sorbet
Ta sadni sorbet lahko pripravite kadar koli v letu, saj uporablja zamrznjene maline. Poleti pa si lahko privoščite sveže maline, ki jih pred uporabo sami zamrznete.
Sestavine za 4 osebe:
- paket zamrznjenih malin (300 g)
- polnomastni mlečni jogurt (300 g)
- 3 žlice tekočega medu
- 1 žlička vanilijevega prahu
- sveže maline za okras
Priprava:
- Pustite, da se maline odtajajo približno 5 minut.
- V skledi s paličnim mešalnikom pretlačite maline, dobro ohlajen jogurt, med in vanilijevo seme ali aromo v tekočini.
- Ohlajeno mešanico nadevajte v skodelice in po želji okrasite z malinami.
Zdaj ste pripravljeni na ustvarjanje osvežilnih sorbetov, polnih okusa in sadja. Izberite svoje najljubše sadje, preizkusite različne kombinacije in uživajte v hladnem užitku.