Prehrana in recepti
Veganuar – začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet
Veganuar po prazničnem decembru spodbuja zdravo vegetarijansko in vegansko prehranjevanje. Začnimo uvajati več zelenjave v prehrano z vegetarijanskim ričetom.
Po decembrskih praznikih, ko smo se razvajali z obilico dobrot, je januar idealen čas za razstrupljanje telesa in vključevanje več zelenjave v naš jedilnik. Mnogi izberejo januar za preizkušanje veganskega načina prehranjevanja, tako imenovani Veganuar, ki spodbuja zdravo, uravnoteženo in okolju prijazno prehranjevanje.
Zakaj Veganuar?
Veganuar je pobuda, ki spodbuja ljudi po vsem svetu, da januarja preizkusijo veganski način prehranjevanja. To ne samo prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa, ampak tudi promovira zdravo prehranjevanje, saj rastlinska prehrana vsebuje obilico vitaminov, mineralov in vlaknin. Po obilni decembrski hrani je veganska prehrana odličen način za čiščenje telesa in začetek leta s svežimi, zdravimi navadami.
Kako začeti z Veganuarjem?
Dovolj je že, če v vsakodnevno prehrano vnesem veliko več zelenjave, a kako začeti?
Recept: sestavine za vegetarijanski ričet:
- 200 g ješprenja
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula, drobno narezana
- 1 por, narezan na kolesca
- ½ stebla stebelne zelene, drobno narezano
- 3 korenčki, narezani na kolesca
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 3 veliki stroki česna, nasekljani
- 1 kos gomoljne zelene, koren peteršilja in pastinak
- Zelena koleraba, narezana na kocke
- 1 skodelica zamrznjenega graha
- 2 srednje velika krompirja, narezana na kocke
- ½ skodelice paradižnikove omake
- Vrela voda
- 3 stroki peperončina
- Sol, sveže mleti poper
- Lovorov list
- ½ male cvetače, razrezane na male cvetke
- 3 skodelice kuhanega fižola
Postopek priprave jedi:
- Ješprenj čez noč namočimo v vodi.
- V globoki posodi segrejemo olje, dodamo čebulo, por, stebelno zeleno in korenje ter pražimo.
- Dodamo česen, peteršilj in pražimo.
- Dodamo zelenjavo, ješprenj, paradižnikovo omako in vrelo vodo.
- Začinimo in kuhamo 10 minut.
- Dodamo cvetačo in fižol ter kuhamo še 15 minut.
Veganuar je odlična priložnost za raziskovanje novih okusov in ustvarjanje zdravih prehranjevalnih navad. Z vključevanjem več zelenjave in rastlinskih beljakovin v naš jedilnik ne samo prispevamo k boljšemu zdravju, ampak tudi zmanjšujemo svoj vpliv na okolje. Preizkusite vegetarijanski ričet in začnite svoje novo leto z okusnim in zdravim obrokom.