Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Veganuar – začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet

Veganuar po prazničnem decembru spodbuja zdravo vegetarijansko in vegansko prehranjevanje. Začnimo uvajati več zelenjave v prehrano z vegetarijanskim ričetom.

Veganuar - začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet

Po decembrskih praznikih, ko smo se razvajali z obilico dobrot, je januar idealen čas za razstrupljanje telesa in vključevanje več zelenjave v naš jedilnik. Mnogi izberejo januar za preizkušanje veganskega načina prehranjevanja, tako imenovani Veganuar, ki spodbuja zdravo, uravnoteženo in okolju prijazno prehranjevanje.

Zakaj Veganuar?

Veganuar je pobuda, ki spodbuja ljudi po vsem svetu, da januarja preizkusijo veganski način prehranjevanja. To ne samo prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa, ampak tudi promovira zdravo prehranjevanje, saj rastlinska prehrana vsebuje obilico vitaminov, mineralov in vlaknin. Po obilni decembrski hrani je veganska prehrana odličen način za čiščenje telesa in začetek leta s svežimi, zdravimi navadami.

Veganuar - začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet

Kako začeti z Veganuarjem?

Dovolj je že, če v vsakodnevno prehrano vnesem veliko več zelenjave, a kako začeti?

  • Načrtovanje jedilnika je ključnega pomena za uspešen prehod na vegansko prehranjevanje. Začnite tako, da sestavite tedenski meni, ki naj vključuje široko paleto zelenjave in sadja, različne oreščke, raznolike vrste riža, testenin in drugih veganskih izdelkov. Tako boste zagotovili, da vaša prehrana ostaja uravnotežena in polna vitalnih hranil. Pri tem vam lahko pomagajo tudi že pripravljeni veganski recepti.
  • Izkoriščanje tehnologije lahko olajša prehod na vegansko prehranjevanje. Obstaja veliko aplikacij in spletnih virov, ki ponujajo recepte, nasvete in vodiče za vegansko prehranjevanje. Prav tako lahko preiščete naše dosedanje recepte za dodatno inspiracijo in praktične ideje. Prebrskajte tudi naša dosedanje recepte.
  • Viri beljakovin so pomembni za ohranjanje zdravja in energije. Rastlinski viri beljakovin, kot so tofu, fižol, riž in žitarice, so odlična zamenjava za meso in druge živalske izdelke. Vključitev teh živil v vaš jedilnik bo zagotovila, da dobite potrebne beljakovine za svoje telo.
  • Vitamini in minerali, še posebej vitamin B12 in kalcij, so ključnega pomena pri veganskem prehranjevanju. Vitamin B12 se običajno nahaja v živilih živalskega izvora, zato je pomembno, da poiščete veganske vire ali dodatke.

Veganuar - začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet

Nasveti in triki za začetnike:

  • Določite “dan brez mesa” in postopoma povečujte število takšnih dni.
  • Poiščite nadomestke za meso in živalske proizvode, kot so soja, sejtan, tempeh in različni vegetarijanski ali veganski pripravki.
  • Sestavite jedilnik za cel teden.

Veganuar - začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet

Recept: sestavine za vegetarijanski ričet:

  • 200 g ješprenja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula, drobno narezana
  • 1 por, narezan na kolesca
  • ½ stebla stebelne zelene, drobno narezano
  • 3 korenčki, narezani na kolesca
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 3 veliki stroki česna, nasekljani
  • 1 kos gomoljne zelene, koren peteršilja in pastinak
  • Zelena koleraba, narezana na kocke
  • 1 skodelica zamrznjenega graha
  • 2 srednje velika krompirja, narezana na kocke
  • ½ skodelice paradižnikove omake
  • Vrela voda
  • 3 stroki peperončina
  • Sol, sveže mleti poper
  • Lovorov list
  • ½ male cvetače, razrezane na male cvetke
  • 3 skodelice kuhanega fižola

Veganuar - začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet

Postopek priprave jedi:

  1. Ješprenj čez noč namočimo v vodi.
  2. V globoki posodi segrejemo olje, dodamo čebulo, por, stebelno zeleno in korenje ter pražimo.
  3. Dodamo česen, peteršilj in pražimo.
  4. Dodamo zelenjavo, ješprenj, paradižnikovo omako in vrelo vodo.
  5. Začinimo in kuhamo 10 minut.
  6. Dodamo cvetačo in fižol ter kuhamo še 15 minut.

Veganuar - začnimo leto z receptom za vegetarijanski ričet

Veganuar je odlična priložnost za raziskovanje novih okusov in ustvarjanje zdravih prehranjevalnih navad. Z vključevanjem več zelenjave in rastlinskih beljakovin v naš jedilnik ne samo prispevamo k boljšemu zdravju, ampak tudi zmanjšujemo svoj vpliv na okolje. Preizkusite vegetarijanski ričet in začnite svoje novo leto z okusnim in zdravim obrokom.

Reklamni oglas