Povežite se z nami ...

Zdravje

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

Z zvišanim krvnim tlakom se sooča približno tretjina prebivalstva v Sloveniji. Pravilna prehrana lahko pomaga uravnavati krvni tlak in ohranjati zdravo srce.

Zvišan krvni tlak, je pogost problem med odraslimi prebivalci Slovenije. Po statističnih podatkih se s to težavo namreč spopada približno tretjina prebivalstva, pri čemer se pojavnost še povečuje s starostjo. Po 60. letu starosti se z zvišanim krvnim tlakom sooča več kot polovica ljudi. Prehrana igra ključno vlogo pri obvladovanju visokega krvnega tlaka. Spodaj je seznam desetih živil, ki vam lahko pomagajo znižati visok krvni tlak.

Si merite krvni tlak?

V zadnjem času se je povečalo ozaveščanje o pomembnosti spremljanja vrednosti krvnega tlaka, kar je prispevalo tudi k letnim akcijam merjenja krvnega tlaka, ki se izvajajo po vsej Sloveniji. Raziskava, v kateri je sodelovalo 800 naključno izbranih Slovencev, starostnikov nad 45 let, je prinesla spodbudne rezultate. Kar tri četrtine vprašanih je bilo seznanjenih s svojimi vrednostmi krvnega tlaka.

Večina redno meri krvni tlak vsaj enkrat letno, nekateri, predvsem starejši posamezniki, pa ga merijo tudi mesečno. Kljub temu obstajajo tudi ljudje, ki nikoli niso opravili meritev krvnega tlaka, zato ne poznajo svojih vrednosti ali pa ne pripisujejo večjega pomena zvišanemu krvnemu tlaku.

Zdrava in pravilna prehrana nam lahko pomaga tudi pri uravnavanju krvnega tlaka. To so na primer živila, ki nam lahko pomagajo znižati visok krvni tlak.

Reklamni oglas

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

 • Zelena listnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača, solata in rukola, vsebuje kalij, ki pomaga telesu izločati natrij in s tem znižuje krvni tlak.
 • Olivno olje, ki je del priznane sredozemske prehrane, vsebuje esencialne polifenole in nenasičene maščobne kisline. Oleinska kislina v olivnem olju lahko znižuje raven holesterola v krvi.
 • Mastne ribe, kot je losos, vsebujejo zdrave omega-3 maščobne kisline. Študije kažejo, da imajo te maščobne kisline pomembno vlogo pri zniževanju krvnega tlaka in zmanjševanju vnetja v telesu.
 • Raziskave kažejo, da dnevno uživanje mlečnih izdelkov z zmanjšano vsebnostjo maščob lahko znižuje krvni tlak. Kalcij, ki ga vsebujejo mlečni izdelki, igra pomembno vlogo pri tem.

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

 • Jagodičevje, kot so borovnice, vsebujejo antioksidante in dušikove okside, ki podpirajo zdravje srca. Vključite jagodičevje v svojo prehrano, na primer v musli, saj pomaga zniževati krvni tlak.
 • Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava (vsaj 70 odstotkov) vsebuje flavonoide, ki lahko pozitivno vplivajo na krvni tlak in raven holesterola. Uživajte en košček temne čokolade na dan.
 • Banane so bogate s kalijem, kar pomaga uravnavati krvni tlak. Vključite jih v svojo prehrano kot zdrav prigrizek ali dodatek k drugim jedem.
 • Zmerno uživanje rdečega vina lahko prispeva k zniževanju krvnega tlaka. Vendar bodite previdni in se posvetujte z zdravnikom glede ustreznega vnosa.

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

 • Rdeča pesa vsebuje nitrate, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid. Ta spojina lahko pomaga razširiti krvne žile in znižati krvni tlak. Poskusite sveže stisnjen sok rdeče pese.
 • Hibiskusov čaj ima lastnosti, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak. Redno pitje tega čaja lahko prinese pozitivne rezultate.
 • Poleg zgoraj navedenih živil obstaja še nekaj drugih, ki lahko pomagajo zniževati krvni tlak in podpirajo zdravje srca:

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

 • Avokado je bogat vir zdravih maščob, vlaknin, kalija in antioksidantov. Redno uživanje avokada lahko prispeva k uravnavanju krvnega tlaka in zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni.
 • Česen že stoletja velja za naravni pripomoček pri uravnavanju krvnega tlaka. Vsebuje spojine, kot je alicin, ki lahko pomagajo zmanjšati krvni tlak in izboljšati zdravje srca.

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

 • Oreščki, kot so orehi, mandlji in indijski oreščki, so bogati z zdravimi maščobami, vlakninami, magnezijem in kalijem. Redno uživanje oreščkov je povezano z zniževanjem krvnega tlaka in zmanjšanjem tveganja za srčno-žilne bolezni.
 • Semena chia so bogata s hranili, kot so omega-3 maščobne kisline, vlaknine, beljakovine in antioksidanti. Zaradi svojih hranilnih vrednosti lahko pomagajo uravnavati krvni tlak in zmanjšati vnetje v telesu.
 • Pomaranče, grenivke, limone in limete so bogate z vitaminom C in antioksidanti, ki lahko podpirajo zdravje srca. Redno uživanje citrusov lahko pomaga znižati krvni tlak in izboljšati zdravje krvnih žil.
 • Cimet je začimba, ki ima lahko blagodejen učinek na zniževanje krvnega tlaka. Vključite ga v svojo prehrano kot dodatek k ovseni kaši, smoothijem ali drugim jedem.

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

Preprečite poškodbe organov

Redno merjenje krvnega tlaka je ključno za zgodnje odkrivanje in obvladovanje hipertenzije. Poznavanje lastnih vrednosti krvnega tlaka ima svoje prednosti, saj omogoča pravočasno ukrepanje, če je potrebno. S tem se lahko preprečijo nepopravljive poškodbe krvnih žil, srca, možganov, ledvic in oči, ki jih povzroča dolgotrajno visok krvni tlak (vrednosti nad 140/90 mm Hg).

Če imate visok krvni tlak, je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom glede pravilne prehrane in drugih ukrepov za obvladovanje tega stanja. Spremembe v prehrani so le del celostnega pristopa k obvladovanju visokega krvnega tlaka, zato bodite pozorni tudi na telesno aktivnost, nadzor telesne teže in zmanjšanje stresa.

Deset živil, ki vam pomagajo uravnavati visok krvni tlak

Nobeno posamezno živilo samo po sebi ne more popolnoma nadomestiti zdravega življenjskega sloga. Zdrava prehrana, redna telesna aktivnost, omejevanje stresa in vzdrževanje zdrave telesne teže so ključni elementi za ohranjanje zdravega krvnega tlaka in celostno dobro počutje. Pred kakršnimi koli spremembami v prehrani se posvetujte s svojim zdravnikom ali nutricionistom, ki vam bo svetoval glede najboljšega pristopa za vaše individualne potrebe.

Izjava o omejitvi odgovornosti:

Vsebina tega članka je namenjena splošnim informacijam in razpravi o zdravju ter povezanih temah. Informacije in vsebina v tem članku, na spletni strani ali v drugih povezanih gradivih ne morejo nadomestiti zdravniškega nasveta, diagnoze ali zdravljenja. Pred sprejetjem kakršnih koli sprememb v prehrani se posvetujte s svojim zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.

Reklamni oglas