Povežite se z nami ...

Zdravje

Hokaido buča – zdrava in priljubljena kraljica jeseni

Hokaido buča ni le okusna in vsestranska, ampak tudi zdrava izbira za naš jedilnik. Z bogatim okusom prinaša kanček topline in barvitosti na naše krožnike.

Hokaido buča – zdrava in priljubljena kraljica jeseni

Hokaido buča, znan tudi kot japonski bučnik ali Uchiki Kuri na Japonskem, je postala prava zvezda jesenskega vrta in naših kuhinj. V tem članku bomo spoznali to čudovito bučo, njeno poreklo, značilnosti, uporabo in prehranske prednosti.

Hokkaido buča - zdrava in priljubljena kraljica jeseni

Poreklo in značilnosti

Hokaido buča izvira iz istoimenske polotoka Hokkaido na Japonskem. V Franciji je znana tudi kot kostanjeva buča ali “Potimarron”. Po videzu ima oranžno do temno oranžno kožo. To je majhna do srednje velika buča, ki jo odlikujejo mehko užitno meso in značilen okus, ki spominja na kostanje.

Sezona in shranjevanje

Hokaido buče so v sezoni od začetka septembra do konca novembra. Vendar pa so odlično shranjene in jih pogosto lahko najdemo še v trgovinah do januarja. Pri shranjevanju je pomembno, da jih hranite na hladnem in suhem mestu ter pazite, da ima steblo nedotaknjeno.

Hokkaido buča - zdrava in priljubljena kraljica jeseni

Gojenje Hokkaido buče

Če se odločite gojiti Hokaido buče sami, je pomembno vedeti, da so te rastline toplotno ljubeče in občutljive na zmrzal. Najbolje je, da seme sadite po sredini maja, ko je nevarnost pozebe minila. Pazite tudi na prostor, saj te rastline tvorijo dolge poganjke. Priporočljivo je pustiti vsaj 1,50 metra med posameznimi rastlinami. To ne samo, da preprečuje pojav plesni, ampak tudi spodbuja boljšo rast plodov.

Reklamni oglas

Uporaba in okus

Hokaido buča je v kuhinji prava vsestranska zvezda. Njeno meso je mehko, aromatično in ima rahel oreškov okus, ki spominja na kostanje. Poleg tega je edinstvena, saj jo lahko uživamo tudi surovo. Ko je skuhana, postane kremasta in primerna za pripravo juh, pirejev, pečenja, rižot, juh in še več.

Hokkaido buča - zdrava in priljubljena kraljica jeseni

Prehranske koristi

Hokaido buča je bogat vir številnih hranil, vključno z:

  • Vitamin A (Beta-karoten)
  • Vitamini B1, B2, B6
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Železo
  • Kalij
  • Fosfor
  • Folna kislina
  • Magnezij

Hokkaido buča - zdrava in priljubljena kraljica jeseni

Kalorična vrenost

Poleg tega je nizkokalorična in vsebuje vlaknine, kar jo naredi odlično izbiro za tiste, ki sledijo zdravemu načinu prehranjevanja. Na 100 gramov ima:

  • le 67 kalorij,
  • 1,7 grama beljakovin,
  • 0,5 grama maščobe,
  • 13,6 gramov ogljikovih hidratov
  • in 2,4 grama vlaknin.

Hokaido buča je torej ne le okusna in vsestranska, ampak tudi zdrava izbira za naš jedilnik. Z njenim bogatim okusom in hranilno vrednostjo nas razvaja v hladnejših jesenskih mesecih ter prinaša kanček topline in barvitosti na naše krožnike.