Povežite se z nami ...

Zdravje

Kako oceniti, ali je piščančje meso pokvarjeno?

Piščančje meso je pogosto na naših jedilnikih. Se tudi vam zgodi, da niste prepričani ali je meso pokvarjeno ali ne? Preberite, kako prepoznati znake na mesu.

Kako oceniti, ali je piščančje meso pokvarjeno

Piščančje meso je pogosto na naših jedilnikih, vendar se občasno zgodi, da nismo prepričani, ali je meso še vedno primerno za uživanje. Pomembno je znati prepoznati znake, da je piščančje meso pokvarjeno, saj lahko njegovo uživanje povzroči resne zdravstvene težave, kot so zastrupitve ali okužbe, ki vplivajo na prebavni sistem. Preberite, kako lahko ocenite svežino piščančjega mesa in s tem zagotovite varnost hrane za vas in vašo družino.

Kako oceniti, ali je piščančje meso pokvarjeno

 • Videz in barva: Surovo piščančje meso ima običajno svetlo roza barvo z belimi maščobnimi deli. Če opazite, da je meso postalo sivo, zelenkasto ali da so maščobni deli postali rumeni, je to jasen znak pokvarjenosti. Prav tako bodite pozorni na morebitno plesen, ki se lahko pojavi na mesu. V takem primeru meso zavrzite, saj ni primerno za uživanje.
 • Vonj: Sveže piščančje meso ima zelo blag vonj ali pa ga sploh nima. Če zaznate kiselkast ali žveplast vonj, ki spominja na gnijoča jajca, meso zagotovo ni več primerno za uživanje. Ne zanašajte se izključno na vonj, saj ni vedno zanesljiv pokazatelj.
 • Tekstura: Sveže piščančje meso je nežno in rahlo sijoče. Ne bi smelo biti lepljivo, sluzasto ali mastno na otip. Če po dotiku surovega mesa na rokah ostane sluzast ostanek, je to znak, da meso ni več sveže. Kuhano piščančje meso mora biti čvrsto in suho.
 • Datum uporabe: Vedno preverite datume na embalaži, kot so ‘uporabno najmanj do’ ali ‘najbolje uporabiti do’. Če meso hranite dlje od priporočenega roka, povečate tveganje za pokvarjenost. Sveže piščančje meso hranite v hladilniku največ 1–2 dni, nato ga pripravite ali zamrznite.

Negativni vplivi pokvarjenega ali premalo pečenega mesa na naše zdravje

Konzumiranje pokvarjenega ali premalo pečenega piščančjega mesa lahko ima resne negativne vplive na naše zdravje. Tveganja segajo od blagih prebavnih motenj do hujših zdravstvenih stanj, kot so okužbe in zastrupitve.

Kako oceniti, ali je piščančje meso pokvarjeno

Bolezni, ki jih povzroča pokvarjeno meso:

 1. Salmoneloza: Eden najpogostejših vzrokov zastrupitev z hrano je salmonela, ki se pogosto nahaja v pokvarjenem ali nepravilno pripravljenem piščančjem mesu. Simptomi vključujejo bolečine v trebuhu, drisko, vročino in bruhanje, ki se običajno pojavijo nekaj ur do dveh dni po zaužitju kontaminirane hrane.
 2. Kampilobakterioza: Ta bakterija je še en pogost vzrok prebavnih okužb, ki jih povzroča uživanje pokvarjenega ali neustrezno kuhanega mesa. Simptomi so podobni salmonelozi, lahko pa pride tudi do dolgotrajnejših črevesnih težav.
 3. Stafilokokne zastrupitve: Stafilokokne bakterije lahko proizvajajo toksine, ki povzročajo hitro nastopajočo zastrupitev s hrano. Simptomi, kot so bruhanje, driska in bolečine v trebuhu, se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju pokvarjenega mesa.
 4. E. coli okužbe: Nekatere vrste E. coli, ki se lahko nahajajo v pokvarjenem piščančjem mesu, povzročajo resne prebavne težave, ki vključujejo krvavo drisko in hudo dehidracijo.

Kako oceniti, ali je piščančje meso pokvarjeno

Bolezni, ki jih povzroča premalo pečeno meso:

 • Okužbe s paraziti: Premalo pečeno ali surovo meso je lahko nosilec parazitov, kot so trakulje ali okroglavci, ki lahko v človeškem telesu povzročijo različne zdravstvene težave, vključno z bolečinami v trebuhu, slabostjo in splošno utrujenostjo.

Kako se zaščititi?

 • Pravilna priprava in kuhanje: Vedno temeljito skuhajte piščančje meso. Notranja temperatura mesa naj doseže vsaj 74 °C, kar zagotavlja uničenje škodljivih bakterij in parazitov.
 • Higiena pri pripravi hrane: Pri rokovanju s surovim mesom bodite previdni, da preprečite križno kontaminacijo z drugimi živili. Uporabljajte ločene deske za rezanje in nože za surovo meso.
 • Skladiščenje hrane: Meso shranjujte pri pravilnih temperaturah, da preprečite razvoj bakterij. Surovo meso hranite ločeno od kuhane hrane.

Kako oceniti, ali je piščančje meso pokvarjeno

Splošna priporočila

 • Meso hranite na pravilni temperaturi in se izogibajte, da bi bilo dlje časa na sobni temperaturi.
 • Piščančje meso vedno dobro skuhajte.
 • Če ste v dvomih glede kakovosti mesa, ga raje ne uživajte.

Znaki, kot so spremembe barve, teksture in vonja, so dobri pokazatelji, da je piščančje meso morda pokvarjeno. Varnost pri rokovanju s hrano je ključna, saj preprečuje možne zdravstvene težave. Če meso kaže kakršne koli znake pokvarjenosti, ga raje zavrzite. Pravilo “ko dvomiš, zavrzi” je vedno dober nasvet za zagotavljanje varnosti vaše hrane.

Kako oceniti, ali je piščančje meso pokvarjeno

 

Varno rokovanje s hrano vam lahko pomaga preprečiti zdravstvene težave, povezane s pokvarjenim ali premalo pečenim piščančjim mesom. Vaše zdravje je neprecenljivo, zato je pomembno, da ste pri pripravi in uživanju hrane vedno previdni.

P. S. Se vam je zahotelo okusnega obroka s piščancem? Naše recepte s piščančjim mesom najdete tukaj.

Reklamni oglas