Povežite se z nami ...

Tehnologija

Razkritje mikrokozmosa možganov: vpogled v človeško zavest

Odkrijte, kako so videti naši možgani od znotraj: Harvard in Google razkrivata neverjetne 3D slike nevronov. Podajte se z nami na mikroskopsko popotovanje!

Razkritje mikrokozmosa možganov vpogled v človeško zavest

Pod mikroskopom: Kako en milimeter možganskega tkiva razkriva skrivnosti uma

V izjemnem znanstvenem dosežku ter v sodelovanju z Google Reaearch je Harvardska ekipa pod vodstvom Jeffa Lichtmana, profesorja molekularne in celične biologije in novoimenovanega dekana za znanost, ustvarila največjo 3D-rekonstrukcijo možganov do zdaj. Projekt prikazuje vsako celico in njeno mrežo povezav v delu temporalne skorje, ki je po velikosti primerljiva s polovico zrna riža.

Razkritje mikrokozmosa možganov vpogled v človeško zavest

Ta preboj je bil objavljen v reviji Science in predstavlja najnovejši razvoj skoraj desetletnega sodelovanja z znanstveniki iz Google Research. Kombinacija Lichtmanovega slikanja z elektronskim mikroskopom in algoritmov umetne inteligence je omogočila barvno kodiranje in rekonstrukcijo izjemno zapletenega ožičenja možganov sesalcev. Trije prvi soavtorji članka so Alexander Shapson-Coe, nekdanji podoktorski sodelavec na Harvardu, Michał Januszewski iz Google Research in Daniel Berger, ki na Harvardu nadaljuje raziskave po doktoratu.

“Terabajt je za večino ljudi ogromen, a fragment človeških možganov — le majhna, drobna malenkost človeških možganov — predstavlja še vedno tisoče terabajtov,” je poudaril Jeff Lichtman, profesor molekularne in celične biologije na Harvardu.

Razkritje mikrokozmosa možganov vpogled v človeško zavest

Jeff Lichtman, FOTO: Kris Snibbe/Harvard Staff Photographer

V osrčju te raziskave je najobsežnejša 3D rekonstrukcija človeških možganov doslej, ki natančno prikazuje vsako celico in njeno mrežo povezav v delu temporalne skorje, velikem približno kot polovica zrna riža. Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Science, je plod skoraj desetletnega sodelovanja z znanstveniki iz Google Research, kjer so Lichtmanove tehnike elektronske mikroskopije združene z algoritmi umetne inteligence za barvno kodiranje in rekonstrukcijo izjemno zapletenih povezav sesalčevih možganov. Ta monumentalni dosežek ni samo akademski uspeh, temveč ima širše posledice.

 “Glede na ogromen vložek v ta projekt je bilo pomembno, da so rezultati predstavljeni na način, da jih lahko zdaj izkoristi kdorkoli,” je izpostavil Viren Jain, sodelavec iz Googla.

Razkritje mikrokozmosa možganov vpogled v človeško zavest

FOTO: Google Research and Lichtman Lab.

Tehnologija na delu: AI in mikroskopija

Združitev napredne tehnologije umetne inteligence, ki jo je razvil Google, in elektronske mikroskopije, ki jo izvaja Lichtmanov laboratorij, je omogočila barvno kodiranje in tridimenzionalno rekonstrukcijo izjemno kompleksne mreže možganskih povezav. Ta pristop ne samo da povečuje razumevanje kompleksnosti možganskih struktur, temveč tudi odpira nova vrata v razumevanje možganskih funkcij in bolezni.

Odkritja in prihodnji izzivi

Raziskovalna ekipa je v svoji študiji odkrila še nikoli videne podrobnosti o strukturi možganov, vključno z redkim, a močnim sklopom aksonov, povezanih z do 50 sinapsami. Zaradi nekaterih neobičajnosti v tkivu, kot so obsežni vrtinci na majhnem številu aksonov, pridobljenih od pacienta z epilepsijo, raziskovalci še niso prepričani, ali so te formacije patološke ali zgolj redke.

Razkritje mikrokozmosa možganov vpogled v človeško zavest

En sam nevron (bel) prikazan s 5.600 aksoni (modri), ki se nanj povezujejo. Sinapse, ki ustvarjajo te povezave, so prikazane v zeleni barvi.
FOTO: Google Research & Lichtman Lab (Univerza Harvard). Vizualizacije D. Bergerja (Univerza Harvard).

Naslednji velik cilj raziskovalne skupine je ustvariti celovit, visokoločljiv zemljevid nevronskih povezav mišjega možganja, kar bi lahko vključevalo do 1000-krat več podatkov kot trenutno pridobljeni fragment človeške skorje. Ta projekt ima ključno vlogo v nevroznanosti, saj prispeva k razumevanju spomina in nevroloških bolezni.

To odkritje ne prinaša le novih znanstvenih spoznanj, temveč tudi upanje za prihodnje raziskave, ki bi lahko enkrat za vselej razrešile nekatere od največjih ugank človeškega uma. V luči tako velikega napredka ostaja skupnost znanstvenikov in javnost z nestrpnostjo pričakovati, kaj bo prinesla naslednja faza raziskav.

Reklamni oglas

Raziskava, ki je tako velikopotezna v svoji viziji, kot je ta, obljublja, da bo vsak nov podatek, ki ga pridobimo, razširil naša obzorja in poglobil naše razumevanje kompleksnega orkestra, ki ga predstavljajo človeški možgani.

Razkritje mikrokozmosa možganov vpogled v človeško zavest

Vizualizacija, temelječa na podatkih iz elektronskega mikroskopa, prikazuje položaje nevronov v fragmentu možganske skorje. Nevroni so obarvani glede na velikost. FOTO: Google Research & Lichtman Lab (Univerza Harvard). Vizualizacije D. Bergerja (Univerza Harvard).

Področje konnektomike, ki ga vodi Lichtman, si prizadeva izdelati obsežne kataloge strukture možganov do ravni posameznih celic. Takšni dokončani zemljevidi bi omogočili nova spoznanja o možganskih funkcijah in boleznih, o katerih znanstveniki še vedno vedo zelo malo. Z napredkom te raziskave se odpirajo nova vrata v razumevanje ene najbolj kompleksnih struktur v naravi — človeških možganov.