Prehrana in recepti
Recept za vso družino – jagode v osvežilnem domačem sladoledu
Pripravite okusen in brezgrešen domač sladoled v posodi ali na palčki z jagodami, jogurtom ter naravnimi nadomestki sladkorja, ki bo zvezda vročih poletnih dni.
Dišeče jagodne v slastnem sladoledu
Jagode, sočno rdeče darilo narave, nas s svojim osvežujočim okusom in živahnimi barvami vedno znova navdušujejo. V tem članku se bomo posvetili pripravi okusnega domačega sladoleda na palčki, kjer bodo jagode, v kombinaciji z jogurtom in naravnimi nadomestki sladkorja, zvezda vročih poletnih dni.
Sestavine:
- 500 g svežih jagod
- 250 g kokosovega ali navadnega jogurta (po izbiri)
- Naravni nadomestek sladkorja po okusu (eritritol, stevia ali drugi)
- 1 žlica limoninega soka
- Če želite: sveži metini listi ali druge začimbe po okusu
Navodila:
- Jagode operite, očistite in narežite na manjše koščke.
- V posodi zmešajte jagode, jogurt in limonin sok. Dodajte tudi naravni nadomestek sladkorja po okusu. Količino nadomestka sladkorja prilagodite glede na vašo željeno sladkobo.
- Po želji dodajte sveže metine liste ali druge začimbe po okusu, kot je na primer vanilija ali cimet. Če uporabljate metine liste, jih drobno nasekljajte, da sprostijo svojo aromo.
- Sestavine dobro premešajte, da se enakomerno združijo.
- Zmes vlijte v posodo za sladoled in jo postavite v zamrzovalnik.
- Sladoled zamrzujte približno 1 uro, nato vzemite iz zamrzovalnika in dobro premešajte z vilicami ali mešalnikom. To pomaga preprečiti nastanek ledu in zagotovi gladko teksturo sladoleda.
Postopek zamrzovanja in mešanja ponovite še nekajkrat na vsako uro, da dosežete želeno konsistenco sladoleda. Ko je sladoled dovolj trd, ga postrezite in uživajte v sladkih, osvežilnih okusih.
Želite pripraviti zdrave jagodne lučke?
Tukaj so navodila, kako po zgledu prvega recepta pripraviti slasten jagodni sladoled na palčki.
- Pripravite zmes sladoleda iz jagod, jogurta, naravnega nadomestka sladkorja, limoninega soka ter po želji metinih listov ali drugih začimb, kot je opisano v prejšnjem receptu.
- Vlijte pripravljeno zmes sladoleda v modelčke za sladoled na palčki. Če nimate posebnih modelčkov, lahko uporabite tudi plastične lončke za enkratno uporabo.
- V vsak modelček vstavite lesene palčke, tako da bodo segale približno do sredine sladoledne zmesi. Pazite, da palčke stojijo pokonci.
- Postavite modelčke s sladoledno zmesjo na ravno površino v zamrzovalniku.
- Pustite sladoled zamrzniti vsaj 4-6 ur ali čez noč, da se popolnoma strdi.
Ko je sladoled popolnoma zamrznjen, vzemite modelčke iz zamrzovalnika. Če je modelček iz trde plastike, ga za nekaj sekund potopite v toplo vodo, da se sladoled enostavno odstrani iz modelčka.
Opomba: Če želite dodatno okrasiti sladoled na palčki, lahko po želji stopite čokolado ali preliv in potopite sladoled na palčki vanj. Nato pustite, da se čokolada strdi, preden postrežete sladoled.
Uživajte v vašem domačem sladoledu iz jagod in jogurta!