Povežite se z nami ...

Zdravje

Bršljan – naravni zaveznik zdravja dihal in čistega zraka

Bršljan je kot vir zdravilnih lastnosti cenjen že stoletja. Znan je predvsem po zmožnosti lajšanja dihalnih težav in kašlja, a njegove koristi sežejo še dlje.

Bršljan - naravni zaveznik zdravja dihal in čistega zraka

Bršljan (Hedera helix) se odlikuje ne le kot estetsko privlačna rastlina, ki z zelenimi viticami okrašuje zidove in vrtove, ampak tudi kot vir zdravilnih lastnosti, cenjenih že stoletja. Ta zimzelena rastlina je znana predvsem po svoji zmožnosti lajšanja dihalnih težav in kašlja, vendar pa njene koristi sežejo še dlje.

Bršljan - naravni zaveznik zdravja dihal in čistega zraka

Naravni bronhodilatator

Zahvaljujoč aktivnim sestavinam, ki spodbujajo beta 2-adrenergične receptorje in s tem sproščanje epinefrina (adrenalina), bršljan deluje kot naravni bronhodilatator. Ta proces omogoča razširitev bronhijev, kar olajšuje dihanje in je izjemno koristno pri odovanju stanj, kot so astma, bronhitis in kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB). Pogosto se uporablja v sirupih proti kašlju, kjer pomaga pri redčenju sluzi in olajša izkašljevanje.

Prečiščevalec zraka

Bršljan prispeva k izboljšanju kakovosti zraka v zaprtih prostorih, ne samo z dodajanjem zelene estetike, temveč tudi s svojo sposobnostjo naravnega čiščenja zraka. Raziskave NASA so ga uvrstile med top deset naravnih prečiščevalcev zraka. Vendar je potrebna previdnost pri njegovem gojenju v domačem okolju, še posebej v prisotnosti majhnih otrok ali hišnih ljubimcev, saj so listi bršljana lahko ob stiku ali zaužitju strupeni.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Kljub številnim koristim, bršljan ni primeren za vse. Lahko povzroči kontaktni dermatitis ali druge kožne reakcije, ob zaužitju listov pa so možni neželeni učinki, kot so slabost, bruhanje in driska. Pred uporabo bršljana za medicinske namene je nujno posvetovanje z zdravstvenim delavcem, posebej pri nosečnicah in doječih materah.

Reklamni oglas

Bršljan - naravni zaveznik zdravja dihal in čistega zraka

Uporaba v vsakdanjem življenju

Bršljan najde svoje mesto v različnih oblikah uporabe, od sirupov in kapsul do čajev. Čeprav uradnih smernic za doziranje ni, se priporoča sledenje navodilom proizvajalca ali zaužitje ene do dve skodelici čaja po potrebi. Poleg medicinske uporabe, lahko bršljan na zunanji strani zgradb služi kot naravna izolacija in zaščita pred nizkimi temperaturami, vendar zahteva redno vzdrževanje.

Vključitev bršljana v vaš dom in življenjski slog lahko prinese obilo koristi, tako za zdravje kot za izboljšanje bivalnega okolja. Vendar je pri uporabi te zdravilne rastline ključnega pomena previdnost in posvetovanje z zdravstvenimi strokovnjaki, da se zagotovi njena varna in učinkovita uporaba.

5 Domačih receptov iz bršljana za zdravje in lepoto

1. Bršljanov čaj za lajšanje vnetja dihal:

  • Sestavine: 2 žlici posušenih bršljanovih listov, 500 ml vode, med (po želji)
  • Priprava: V lonec nalijte vodo in jo zavrite. Dodajte bršljane liste in pustite vreti 10 minut. Nato čaj precedite in po želji dodajte med. Pijte 2-3 skodelice čaja dnevno.

Bršljan - naravni zaveznik zdravja dihal in čistega zraka

2. Bršljanova tinktura za krepitev imunskega sistema:

Reklamni oglas
  • Sestavine: 50 g svežih bršljanovih listov, 500 ml žganja (npr. vodka), med (po želji)
  • Priprava: Bršljane liste nasekljajte in jih dajte v steklen kozarec. Prelijte jih z žganjem in zaprite kozarec. Pustite stati na toplem in temnem mestu 2 tedna. Nato tinkturo precedite in po želji dodajte med. Jemljite 1 žličko tinkture 3-krat dnevno.

3. Bršljanovo olje za masažo proti celulitu:

  • Sestavine: 50 g posušenih bršljanovih listov, 250 ml oljčnega olja
  • Priprava: Bršljane liste nasekljajte in jih dajte v steklen kozarec. Prelijte jih z olivnim oljem in zaprite kozarec. Pustite stati na toplem in temnem mestu 4 tedne. Nato olje precedite in ga uporabite za masažo prizadetih predelov.

Bršljan - naravni zaveznik zdravja dihal in čistega zraka

4. Bršljanova kopel za sproščanje mišic:

  • Sestavine: 50 g posušenih bršljanovih listov, 5 litrov vode
  • Priprava: Bršljane liste dajte v lonec in jih prelijte z vodo. Zavrite in pustite vreti 15 minut. Nato vodo precedite in jo dodajte v kopel. Kopajte se 20 minut.

5. Bršljanova krema za nego mastne kože:

  • Sestavine: 2 žlici bršljanovega gela (iz kapsul bršljanovega ekstrakta), 2 žlici aloe vere gela, 1 žlica mandljevega olja
  • Priprava: Vse sestavine zmešajte v posodi, dokler ne dobite gladke kreme. Kremo nanesite na obraz in vrat ter jo pustite delovati 20 minut. Nato jo sperite z vodo.

Bršljan - naravni zaveznik zdravja dihal in čistega zraka

UPOŠTEVAJTE: Pred uporabo bršljanovih pripravkov se posvetujte z zdravnikom, če ste noseči, dojite ali imate kakršna koli zdravstvena stanja. Bršljan je lahko strupen, če ga zaužijete v velikih količinah. Zato je pomembno, da se držite navodil za uporabo.