Povežite se z nami ...

Zdravje

Kako lahko prispevamo k pomoči po katastrofalnih poplavah?

Katastrofalne poplave za seboj puščajo razdejanje, ki je prizadelo mnoge družine ter skupnosti. Vendar je to tudi čas, ko se ljudje lahko združimo in pomagamo.

Skupaj zberimo pomoč za prizadete

Ob nedavnih katastrofalnih poplavah, ki so prizadele številna območja, so se humanitarne organizacije v Sloveniji hitro združile, da bi pomagale prizadetim. Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas in humanitarno društvo ADRA Slovenija so v središču prizadevanj za zbiranje sredstev in nudenje podpore tistim, ki so izgubili svoje domove in premoženje.

Katastrofalne poplave za seboj puščajo razdejanje, ki je prizadelo mnoge družine ter skupnosti. Vendar pa je to tudi čas, ko se ljudje lahko združimo in pokažemo svojo solidarnost.

Rdeči križ Slovenije (RKS)

Rdeči križ Slovenije je sprožil svoj državni načrt za poplave. S pomočjo svojih območnih združenj, bolničarjev, nastanitvenih enot in stacionarijev so se hitro odzvali na nesrečo. RKS je odprl transakcijski račun (TRR: SI56 0310 0123 4567 891) s sklicem 00 96875 za zbiranje finančnih sredstev, ki bodo namenjena prizadetim.

Donacije je mogoče nakazati tudi s SMS-sporočilom s ključno besedo UJMA5 (5 €) ali UJMA10 (10 €) na številko 1919.

Karitas

Prostovoljci in sodelavci Slovenske karitas so prejeli več kot 175 prošenj za pomoč pri obnovi domov in objektov. Za tiste, ki želijo prispevati, so odprli transakcijski račun (TRR: SI56 0214 0001 5556 761) s sklicem SI00 624 in namenom POMOČ NEURJE.

Reklamni oglas

Donacije je mogoče tudi poslati prek SMS-sporočil s ključno besedo KARITAS5 (5 €) ali KARITAS10 (10 €).

 Kako lahko prispevamo k pomoči po katastrofalnih poplavah FOTO: ARSO / PGD Mengeš

ANDRA

Humanitarno društvo ADRA Slovenija, ki deluje v okviru svetovne mreže humanitarnih organizacij, je prav tako v ospredju prizadevanj za pomoč. Zbirajo finančne prispevke, ki jih je mogoče nakazati na transakcijski račun (TRR: SI56 0284 3026 3945 425) s sklicem SI00 2023 in namenom NEURJE 2023. BIC banke je LJBASI2X.

Prav tako je mogoče prispevati prek SMS-sporočila z besedo LJUDJE5.

Humanitarček

Poleg teh organizacij so tudi drugi akterji vključeni v prizadevanja za pomoč. Humanitarček se osredotoča na reševanje domačih živali in spodbujanje prostovoljnega dela.

Zveza prijateljev mladine in Slovenska filantropija

Zveza prijateljev mladine Slovenije prav tako poziva k solidarnosti in zbiranju pomoči za prizadete družine – več o tem na tej povezavi. Slovenska filantropija pa spodbuja prostovoljno pomoč pri odpravi škode po poplavah. Kontaktni podatki so na tej povezavi.

 Kako lahko prispevamo k pomoči po katastrofalnih poplavah FOTO: Slovenska policija

Slovenska policija sporoča:

Če ste ujeti v stavbah obesite čez okno ali balkon belo rjuho. To pomeni, da prosite za pomoč. Ker je iskanje ogroženih ljudi v slabih vremenskih razmerah izredno zahtevno za pomoč prosimo uporabite:
    • svetleč jopič ali drugo podobno svetlo oblačilo;
    • roke DVIGNITE v položaj Y.

Če pomoči ne potrebujete, roke PREKRIŽAJTE v položaj X. Hvala, da nam pomagate biti hitrejši.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sporoča:

Zaradi ekstremnih razmer obstaja možnost, da je pitna voda kontaminirana.

Zato je nujno, da vsi skupaj upoštevamo navodila in priporočila pristojnih organov o ukrepih za varovanje našega zdravja. Na spletu in v medijih bodo objavljene informacije o stanju pitne vode, zato vas vljudno prosimo, da redno spremljate ta obvestila. Posebej poudarjamo, da se držite vseh navodil glede prekuhavanja vode.

Reklamni oglas

Kako lahko prispevamo k pomoči po katastrofalnih poplavah

Katastrofalne poplave so prizadele mnoge, vendar smo se Slovenke in Slovenci odzvali s srcem. Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, humanitarno društvo ADRA Slovenija in druge organizacije so se združile, da bi priskočile na pomoč. Skupaj s prostovoljci, donatorji in solidarnimi posamezniki bodo pomagale obnoviti prizadete skupnosti ter ponudile upanje in podporo v teh težkih časih.