Povežite se z nami ...

Zdravje

Kutina: Trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

V tradicionalnem zdravilstvu igrajo kutine neprecenljivo vlogo, saj se z njimi blažijo simptomi kašlja, astme, umirja želodec in lajšajo tegobe pri diareji.

Kutina-trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

V kutinah se prepleta modrost narave in tradicije – vsak grižljaj ali požirek njihovega soka je kot zdravilni objem, ki pomirja in krepi telo. Njihov edinstven in bogat okus pa je tisti, ki naredi vsak jesenski obrok še toliko bolj poseben. V tradicionalnem zdravilstvu igrajo kutine neprecenljivo vlogo, saj se z njimi blažijo simptomi kašlja, astme, umirja želodec in lajšajo tegobe pri diareji.

Kutina-trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki je v kutinah celo višja kot v limonah, so te jesenske lepotice prava vitaminska bomba. Bogastvo B-kompleksa vitaminov, niacina in karotena, obogateno z minerali, kot so kalcij, magnezij in kalij, zagotavlja, da so kutine več kot le sladko razvajanje – so zaveznik našega zdravja. Prof. dr. Vojislav Perišić, priznani gastroenterolog, opozarja, da kutina skriva svoje najmočnejše zaveznike v semenu in listju, ki so mnogokrat spregledani.

Kljub temu, da kutina vsebuje tanine, ki jo lahko naredijo nekoliko težje prebavljivo, podobno kot nekatera vina, to ne zmanjšuje njenega zdravilnega slovesa. Profesor Perišić še posebej priporoča redno uživanje tega sadja, bodisi sveže, kot dodatek k čajem ali pripravljeno v kompotu, s čimer se spodbuja prebavni sistem in lajšajo težave z živčnim črevesjem.

Zdravilni čaj iz kutinovih semen

Za pripravo tega blagodejnega napitka potrebujete:

Reklamni oglas
 • Semena iz ene kutine
 • 200 ml vode

Priprava je preprosta:

 • Semena skrbno izdolbite iz sadeža.
 • Položite jih v vodo in počakajte, da zavrejo.
 • Nato temperaturo znižajte in pustite vreti na nizkem ognju približno 45 minut.
 • Ko se čaj ohladi, ga precedite.

Pijte ga topel za lajšanje raznih tegob, kot so kašelj ali želodčne težave.

Kutina-trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

Kompot iz kutin in suhih sliv

Pripravite naslednje sestavine:

 • 2 večji kutini, olupljeni in narezani
 • 1 skodelica suhih sliv
 • 4 skodelice vode
 • 3 žlice medu ali po okusu
 • Cimetova palčka ali malo mletega cimeta (po želji)

Postopek priprave:

 • Kutine in suhe slive stresite v večjo kuhinjsko posodo.
 • Prelijte z vodo, dodajte med in cimet.
 • Zavrite, potem pa ogenj zmanjšajte in kuhajte 30-40 minut, dokler se kutine ne zmehčajo.

Postrezite toplo ali ohladite. Ta kompot je odlična izbira bodisi za sladkanje po obroku ali kot zdrav prigrizek med dnevom.

Kutina-trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

Marmelada iz kutin

Priprava kutin je pravzaprav precej preprost postopek. Začnete tako, da kutine temeljito umijete. Na njihovi lupini se pogosto nahaja naravni, puhast sloj, ki ga je treba odstraniti. Nato odrežete cvetlični del in peclje. Kutine olupite, prerežete na četrtine in odstranite trde semenske jedi – to delo zahteva malce previdnosti. Ne zavrzite lupin in jeder, saj so polne pektina, ki bo kasneje pomagal zgostiti marmelado.

Za pridobivanje pektina potrebujete gazo ali čisto krpo. V to zavijete lupine in jedra ter jih zavežete v vrečko. Kutine zrežite na manjše kose in jih dajte v velik lonec. Prelijte jih z vodo, a ne preveč, le toliko, da so skoraj pokrite. Dodajte še vrečko s pektinom, malo limoninega soka ter, če želite, vaniljo ali cimet za dodaten okus. Vse skupaj na zmernem ognju kuhajte približno pol ure do štirideset minut – dokler kutine ne postanejo mehke.

Kutina-trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

Naslednji korak je dodajanje sladkorja. Kutine odcedite, a vodo, ki ostane, lahko shranite za kasneje. Odstranite vrečko s pektinom. Mehke kutine pretlačite ali pa jih zmiksajte v pire. Sladkor dodajajte postopoma, količino prilagodite po okusu. Pire s sladkorjem kuhajte na nizki temperaturi. Vmes neprestano mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in marmelada začne dobivati želeno gostoto. To lahko traja od pol ure do ene ure.

Reklamni oglas

Če želite preveriti gostoto marmelade, uporabite preprost test. Na hladen krožnik kanite malo marmelade in ga za kratek čas postavite v hladilnik. Če se marmelada na krožniku ne razlije, ko ga nagnete, je pripravljena.

Za shranjevanje marmelade uporabite čiste in sterilizirane kozarce. Nalijte še vročo marmelado do vrha, zaprite s pokrovčki, kozarce obrnite na glavo in pustite, da se ohladijo na sobni temperaturi. Ohlajene shranite v hladnem in temnem prostoru – tako boste lahko uživali v domači kutinovi marmeladi še dolgo časa.

Kutina-trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

Ste vedeli?

Kutina, ta zlata dragocenost jeseni, izvira iz Kavkaza, Perzije in morda tudi iz dežel, ki ležijo na območju današnje Turčije. Njena potovanja segajo globoko v zgodovino, saj so jo poznali že v antičnih civilizacijah, kot so Grki in Rimljani, ki so jo uporabljali ne le kot hrano, ampak tudi kot zdravilo in celo kot simbol plodnosti in ljubezni. Kutina je bila eno izmed prvih sadov, ki so jih ljudje začeli gojiti, njeni koreninski sistemi pa so se razprostirali skozi celotno Sredozemlje, s trgovci in osvajalci pa je nato našla pot tudi do severnejših delov Evrope.

V srednjem veku je kutina prišla v ospredje kot popularna sestavina v marmeladah in omake, ki so jih pogosto postregli ob divjačini. V španščini beseda “marmelada” izhaja iz besede “marmelo”, kar pomeni kutina, in prvotno se je nanašala prav na marmelado iz kutin. Raznolikost uporabe kutine in njena kulturna pomembnost skozi stoletja sta jo povzdignili v sad, ki ima skoraj mitološki status v nekaterih kulturah.

Reklamni oglas

Kutina-trije recept za uporabo te zdravilne kraljice jeseni

Danes se kutine še vedno uporabljajo v številnih kulinaričnih tradicijah po vsem svetu, od evropskih do azijskih kuhinj, in so cenjene zaradi svoje sposobnosti, da se spreminjajo – od trpke in skoraj nejestive surovine do sladko aromatičnega čudeža, ko so kuhane ali pečene. Kot domači simbol bogastva jeseni in praznovanja žetve so kutine resnično darilo narave, ki z vsakim zalogajem in požirkom prenaša svojo bogato zapuščino.