Prehrana in recepti
Poletna sladica – čokoladni browniji z oranžo in sladoledom
Imate radi čokolado? Pripravite čokoladne brownije z oranžo in sladoledom – popolno poletno sladico za vse sladkosnede. Preizkusite naš enostavni recept.

Poleti se priležejo osvežujoče in sladke poslastice, ki zadovoljijo naše brbončice in nas ohladijo. Kaj pa, če bi združili bogat okus čokolade z osvežilno noto oranže ter dodali kepico sladoleda? Predstavljamo vam recept za čokoladne brownije z oranžo, ki so popolna poletna sladica. Ti browniji so sočni, polni okusa in enostavni za pripravo. Postrezite jih s kepico vanilijevega sladoleda za nepozabno sladko razvajanje.
Recept z čokoladne brownije
Sestavine:
- 200 g temne čokolade z okusom oranže, grobo nasekljane
- 100 g temne čokolade, grobo nasekljane
- 225 g nesoljenega masla, narezanega na kocke, plus dodatno za mazanje pekača
- 25 g kakava v prahu
- 1 žlica fine pomarančne marmelade
- 4 srednje velika jajca
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g zlatega sladkorja
- 1 pomaranča, drobno naribana lupinica
- 150 g gladke moke
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- Ščepec soli
- 250 g temnih čokoladnih koščkov
- Vanilijev sladoled za postrežbo
Priprava:
- Priprava pekača in pečice:
- Pečico segrejte na 170°C (150°C ventilatorska pečica). Pekač velikosti 30 x 20 x 4 cm namastite in obložite s peki papirjem.
- Taljenje čokolade in masla:
- V srednje veliki ognjevarni posodi združite temno čokolado z okusom oranže, navadno temno čokolado, maslo in kakav v prahu. Posodo postavite nad lonec z rahlo vrelo vodo, tako da se dno posode ne dotika vode. Občasno premešajte, dokler se čokolada in maslo popolnoma ne stopita. Dodajte pomarančno marmelado in dobro premešajte. Odstranite s toplote in pustite, da se nekoliko ohladi.
- Mešanje jajc in sladkorjev:
- V veliki skledi ali v skledi stoječega mešalnika stepite jajca, svetlo rjavi sladkor in zlati sladkor na srednji hitrosti približno 3 minute, dokler zmes ni svetla in penasta.
- Dodajanje čokoladne mešanice:
- V jajčno zmes postopoma vmešajte stopljeno čokoladno mešanico in drobno naribano pomarančno lupinico. Mešajte, dokler se vse sestavine ne povežejo.
- Dodajanje suhih sestavin:
- Moko, pecilni prašek in ščepec soli presejte v skledo in jih nežno vmešajte v zmes s pomočjo gumijaste lopatice, dokler zmes ni skoraj gladka. Dodajte čokoladne koščke in nadaljujte z mešanjem, dokler ni zmes enakomerno razporejena.
- Peka:
- Pripravljeno zmes enakomerno razporedite po pripravljenem pekaču. Pecite na srednji rešetki v predhodno segreti pečici 30-35 minut, dokler vrh brownijev ni rahlo dvignjen in začne pokati.
- Brownije vzemite iz pečice in jih pustite, da se popolnoma ohladijo, preden jih narežete na kvadrate.
- Postrežba:
- Ohlajene brownije postrezite s kepico vanilijevega sladoleda za osvežujoč kontrast toplem in bogatem okusu čokolade ter oranže.
Čokoladni browniji z oranžo so prava poslastica za poletne dni. Njihova priprava je preprosta, rezultat pa sočno bogat okus čokolade, obogaten z osvežilno noto oranže. Postreženi s kepico vanilijevega sladoleda bodo navdušili vse sladkosnede in prinesli osvežitev v vročih poletnih dneh. Uživajte v teh slastnih brownijih in delite veselje s prijatelji in družino!
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
