Povežite se z nami ...

Zdravje

Potovanja – kaj je avtocestna hipnoza in kako se ji izogniti

Ste se že kdaj peljali domov in prispeli na ciljno točko, ne da bi se spomnili, kako ste tja prišli? Zgodil se vam je pojav, ki se imenuje – avtocestna hipnoza.

Razumevanje pojava avtocestne hipnoze

Ste se že kdaj peljali domov in prispeli na ciljno točko, ne da bi se spomnili, kako ste tja prišli? Ne, niso vas ugrabili nezemljali in ni vas prevzela vaša “druga osebnosti”. Doživeli ste avtocestno hipnozo. A dajmo šalo na stran –  avtocestna hipnoza ali »vročica belih črt« je transu podobno stanje, pri katerem oseba vozi motorno vozilo na normalen in varen način, vendar nima nobenega spomina, da bi to storila. Vozniki, ki doživljajo avtocestno hipnozo, se lahko za kratek čas ali za stotine kilometrov oddaljijo od zavesti.

Potovanja - kaj je avtocestna hipnoza in kako se ji izogniti

Koncept avtocestne hipnoze je bil prvič predstavljen v članku iz leta 1921 kot “cestna hipnotiziranost”, medtem ko je izraz “avtocestna hipnoza” leta 1963 vpeljal G.W. Williams. V 20. letih so raziskovalci opazili, da so se vozniki zdeli, kot da bi zaspali z odprtimi očmi in še naprej normalno vodili vozila. V 50. letih so nekateri psihologi predlagali, da bi lahko bili drugače nerazloženi prometni nesreči posledica avtocestne hipnoze. Vendar pa sodobne študije kažejo razliko med vožnjo v utrujenem stanju in avtomatsko vožnjo. Ključni poudarki: Avtocestna hipnoza

Avtocestna hipnoza se pojavi, ko oseba vozi motorno vozilo in se začne oddaljevati od zavesti, pri tem pa prevozi pomemben del poti, ne da bi se tega spomnila.
Znana tudi kot avtomatska vožnja. To ni enako kot vožnja v utrujenem stanju, saj oseba lahko varno izvaja avtomatsko vožnjo. Varnost in časi reakcije se negativno odzivajo pri vožnji v utrujenem stanju. Načini za izogibanje avtocestni hipnozi vključujejo vožnjo podnevi, pitje napitka s kofeinom, vzdrževanje hladnega notranjega prostora vozila in pogovarjanje z sopotnikom.

Avtocestna hipnoza v primerjavi z vožnjo v utrujenem stanju

Avtocestna hipnoza je primer pojava avtomatičnosti. Avtomatičnost je sposobnost izvajanja dejanj brez zavestnega razmišljanja o njih. Ljudje vsak dan samodejno izvajajo dejavnosti, kot so hoja, vožnja s kolesom ali izvajanje naučenih in vadjenih veščin, kot je pletenje. Ko se veščina osvoji, jo je mogoče izvajati med izvajanjem drugih nalog. Na primer, oseba, ki je vešča vožnje avtomobila, lahko načrtuje seznam za nakupovanje med vožnjo.

Potovanja - kaj je avtocestna hipnoza in kako se ji izogniti

Ker je zavest usmerjena v drugo nalogo, se lahko pojavi delna ali popolna amnezija o času, porabljenem za vožnjo. Čeprav se zdi vožnja »na avtomatskem pilotu« nevarna, je avtomatičnost morda dejansko boljša od zavestne vožnje za poklicne ali vešče voznike. To imenujemo »učinek stonoge« po pravljici o »dilemi stonoge« ali »Humphreyevem zakonu« po psihologu Georgu Humphreyju.

Reklamni oglas

V pravljici je stonoga hodila, kot je običajno, dokler jo ni druga žival vprašala, kako se premika s toliko nogami. Ko je stonoga začela razmišljati o hoji, so se ji noge zapletle. Humphrey je pojasnil pojav drugače:

»Človek, ki je spreten v svojem poklicu, ne potrebuje neprestane pozornosti za rutinsko delo. Če jo potrebuje, je delo nagnjeno k napakam.«

V kontekstu vožnje pretirano razmišljanje o izvajanju dejanj lahko poslabša veščino.

Zaspanost za volanom

Za večino voznikov je dolgočasno transno stanje, ki ga doživljajo, bolj povezano z zaspanostjo za volanom kot s hipnozo. Medtem ko oseba, ki doživlja pravo avtocestno hipnozo, samodejno skenira okolico za grožnje in možnosti, da bi možgane opozorila na nevarnost, začne utrujen voznik doživljati tunelski vid in zmanjšano zavedanje drugih voznikov ter ovir.

Potovanja - kaj je avtocestna hipnoza in kako se ji izogniti?

Številne študije so pokazale, da je vožnja brez dovolj spanja bolj nevarna kot vožnja pod vplivom 0,05-odstotne ravni alkohola v krvi. Razlika med avtocestno hipnozo in vožnjo v utrujenem stanju je v tem, da je mogoče avtomatičnost doživeti tudi med budnostjo. Po drugi strani pa vožnja v utrujenem stanju lahko vodi v zaspanost za volanom.

Reklamni oglas

Kako ostati buden za volanom

Ne glede na to, ali vas ideja o vožnji v avtomatskem načinu (avtocestna hipnoza) prestraši ali pa ste utrujeni in se trudite ostati budni za volanom, obstajajo koraki, ki jih lahko sprejmete, da izboljšate svojo osredotočenost in budnost.

  • Vožnja podnevi: Vožnja podnevi pomaga preprečevati vožnjo v utrujenem stanju, saj so ljudje naravno bolj pozorni v osvetljenih pogojih. Poleg tega je okolica bolj zanimiva oz. manj enolična, zato je lažje ostati osveščen glede okolice.
  • Pijte kavo: Pitje kave ali drugih pijač s kofeinom pomaga ostati buden na več načinov. Kofein najprej blokira adenosinske receptorje v možganih, kar preprečuje zaspanost. Stimulans poveča presnovo in jetra usmeri v sproščanje glukoze v krvni obtok, kar hrani vaše možgane. Kofein deluje tudi kot diuretik, kar pomeni, da boste morali zaradi pogostega pitja med vožnjo večkrat ustaviti na stranišču.
  • Nekaj pojejte: Grizenje prigrizka vam takoj doda energijo in zahteva dovolj pozornosti, da ostanete osredotočeni na nalogo.

Potovanja - kaj je avtocestna hipnoza in kako se ji izogniti

  • Imejte pravilno držo: Pravilna drža maksimizira pretok krvi po telesu in pomaga ohranjati vrhunsko formo.
  • Prižgite klimatsko napravo: Zakaj? Ker je težje zaspati ali pasti v trans, če vam je neprijetno. Eden od načinov za dosego tega je, da notranjost vozila naredite neprijetno hladno. Med toplimi meseci lahko nastavite klimatsko napravo na zelo nizko temperaturo. Pozimi lahko odprete okno.
  • Poslušajte glasbo, ki je ne marate: Glasba, ki vam je všeč, vas lahko potisne v sproščeno stanje, medtem ko vas lahko glasba, ki je ne marate, razdraži. Predstavljajte si to kot vrsto zvočne bucike, ki preprečuje, da bi se preveč udobno namestili in zaspali.

Potovanja - kaj je avtocestna hipnoza in kako se ji izogniti

  • Poslušajte ljudi, kako se pogovarjajo: Sodelovanje v pogovoru ali poslušanje govornega radia zahteva večjo koncentracijo kot poslušanje glasbe. Za večino ljudi je to prijeten način preživljanja časa, medtem ko ostanejo zbrani. Za voznike, ki si želijo najti svoj »območje«, pa je lahko zvok neprijetna motnja.
  • Ustavite se in si vzemite odmor: Če ste utrujeni, ste nevarni zase in za druge. Včasih je najboljša možnost, da zapustite cesto in si vzamete nekaj počitka!
  • Preprečevanje težav: Če veste, da se boste vozili dolgo pot, ponoči ali v slabem vremenu, lahko veliko težav preprečite, če poskrbite, da boste pred začetkom potovanja dobro spočiti. Pred potovanjem, ki se začne pozneje čez dan, si privoščite kratek počitek. Izogibajte se jemanju zdravil, ki povzročajo zaspanost, kot so antihistaminiki ali pomirjevala.

Potovanja - kaj je avtocestna hipnoza in kako se ji izogniti

Avtocestna hipnoza je pojav, ki nas opominja, kako zapleteni so naši možgani in kako globoko avtomatizirane so lahko naše vsakodnevne dejavnosti. Medtem ko se avtocestna hipnoza in vožnja v utrujenem stanju zdita podobni, je pomembno razumeti razliko med njima. Avtocestna hipnoza je stanje, v katerem se voznik znajde v transu podobnem stanju, medtem ko še naprej vozi varno, medtem ko voznik v utrujenem stanju izgublja zavedanje in postaja nevaren sebi in drugim udeležencem v prometu.

Da bi se izognili nevarnosti avtocestne hipnoze in vožnje v utrujenem stanju, je pomembno, da se zavedamo svojih lastnih telesnih in mentalnih stanj ter sprejmemo preventivne ukrepe. Vključitev teh ukrepov, kot so vožnja podnevi, pitje kofeinirane pijače, ohranjanje dobre drže, poslušanje stimulativne glasbe ali pogovora ter redni odmori med vožnjo, lahko pripomorejo k večji varnosti na cestah in preprečijo morebitne nesreče.

Reklamni oglas