Povežite se z nami ...

Tehnologija

Priprava na spremembe: Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri)

17. 12. 2023 prinaša spremembe za slovenska podjetja z več kot 50 zaposlenimi. Zakon ZZPri bo izboljšal odkrivanje in obravnavanje kršitev na delovnem mestu.

Priprava na spremembe Zakon o zaščiti prijaviteljev ZZPri

Zakon o zaščiti žvižgačev

17. december 2023 je datum, ki bo prinesel pomembne spremembe za slovenska podjetja z več kot 50 zaposlenimi. Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri), ki je doslej veljal le za podjetja z več kot 250 zaposlenimi, bo po tem dnevu obvezoval tudi manjše organizacije. To odpira nova vrata izzivom, hkrati pa ponuja priložnosti za izboljšanje organizacijske kulture in zaščito zaposlenih. Posledično se bo izboljšalo tudi odkrivanje in obravnavanje kršitev predpisov na delovnem mestu.

Novi standardi za prijavitelje kršitev

ZZPri narekuje ključne obveznosti za zavezance, med drugim vzpostavitev notranjih mehanizmov za prijavo kršitev, prepoved maščevanja, imenovanje zaupnikov, oblikovanje internih aktov za obravnavo prijav, poročanje Komisiji za preprečevanje korupcije, zunanjo prijavo in javno razkritje, ter izvajanje zaščitnih in podpornih ukrepov. Temeljni cilj zakona je zagotoviti večjo zaščito prijaviteljev, tudi znanih kot žvižgači, ter spodbuditi hitrejše odkrivanje in obravnavo kršitev predpisov v delovnem okolju.

Priprava na spremembe Zakon o zaščiti prijaviteljev ZZPri

Podjetjem je pomembno razumeti, da izpolnjevanje teh obveznosti ne predstavlja zgolj zakonske zahteve, temveč priložnost za izboljšanje transparentnosti, organizacijske kulture in varstva zaposlenih. Uvedba učinkovitega sistema za prijavo kršitev, skladnega s predpisi ZZPri, sporoča, da podjetje sledi visokim standardom transparentnosti in skladnosti z zakonodajo.

Prednosti implementacije kanala za prijava kršitev

Implementacija notranjega kanala za prijavo nepravilnosti prinaša številne prednosti za organizacije:

Reklamni oglas
 • Transparentnost in ugled: Učinkovit notranji sistem za prijavo kršitev izboljša ugled organizacije, saj dokazuje zavezanost visokim standardom transparentnosti.
 • Krepitev delovnega okolja: Anonimna prijava nepravilnosti spodbuja zaposlene, stranke in poslovne partnerje, da se počutijo varne pri razkrivanju morebitnih nepravilnosti, kar prispeva k bolj zdravemu delovnemu okolju.
 • Pravočasno odkrivanje nepravilnosti: Učinkovit notranji mehanizem za prijavo omogoča hitrejše odkrivanje kršitev predpisov, s čimer se zmanjšuje tveganje za pravne težave.
 • Izogibanje globam: Zakon določa visoke kazni za organizacije, ki ne izpolnjujejo zahtev ZZPri. S sistemom za prijavo kršitev se lahko izognete morebitnim globam, saj izkazujete skladnost s predpisi.
 • Krepitev odnosov: Uvedba transparentnega sistema za prijavo nepravilnosti krepi zaupanje zaposlenih, strank in poslovnih partnerjev, kar izboljšuje položaj organizacije na trgu.

Kako pomaga aplikacija e-Zaupnik

e-Zaupnik predstavlja inovativno rešitev, razvito v Sloveniji, ki je popolnoma prilagojena zahtevam Zakona o zaščiti prijaviteljev. Ta programska rešitev je oblikovana na podlagi več kot 25 let izkušenj na področjih informacijske tehnologije, prava in varstva osebnih podatkov. Aplikacija e-Zaupnik se nenehno izpopolnjuje z novimi rešitvami, ki olajšujejo uporabo za žvižgače, zaupnike in organizacije, vključno z umetno inteligenco.

Tri ključni koraki z e-Zaupnikom

 • Svetovanje in načrtovanje: Ekipa strokovnjakov sodeluje z organizacijo pri pripravi načrta za implementacijo sistema e-Zaupnik ter nudi strokovno svetovanje za uskladitev z zakonom.
 • Implementacija: Za organizacijo pripravijo aplikacijo e-Zaupnik in zagotovijo vso potrebno dokumentacijo za uporabnike.
 • Pravna podpora: Nudijo pravno svetovanje tako organizaciji kot tudi zaupnikom ter zagotavljajo tehnično podporo za e-Zaupnik.
e-Zaupnik - Spletna aplikacija za žvižgače - ZZPri

e-Zaupnik – Spletna aplikacija za prijavitelje in zaupnike v organizaciji – ZZPri

Prednosti rešitve e-Zaupnik za organizacije

 • Prilagoditev zakonodaji: Aplikacija je posebej oblikovana za slovenski Zakon o zaščiti prijaviteljev, kar omogoča učinkovito poročanje in skladnost z zakonom.
 • Ekipa izkušenih strokovnjakov: Za zagotovitev uspešne implementacije in podpore stoji ekipa strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami na ključnih področjih.
 • Celovita podpora: Nudijo tako tehnično kot pravno podporo ter redno obveščanje o novostih, kar je ključno za uspešno uporabo rešitve.

Aplikacija e-Zaupnik organizacijam omogoča vzpostavitev varnega in zaupnega okolja za prijavo kršitev, kar presega zgolj izpolnjevanje zakonskih zahtev. To prinaša dolgoročno dodano vrednost, saj spodbuja zaupanje prijaviteljev ter ustvarja varno delovno okolje za vse zaposlene.

Cena uporabe aplikacije e-Zaupnik se začne že pri 49 € na mesec. Organizacijam, ki so zavezane k upoštevanju ZZPri, svetujemo, da pravočasno ukrepajo in vzpostavijo ustrezne mehanizme za zaščito prijaviteljev ter za poročanje kršitev. Uporaba aplikacije e-Zaupnik olajša ta postopek ter prispeva k učinkovitemu izvajanju teh ukrepov, kar pa ima pozitivne učinke na zaupanje zaposlenih ter celotno organizacijsko kulturo.

Za več informacij o rešitvi e-Zaupnik in neobvezujočo informativno ponudbo, obiščite njihovo spletno stran ali jih pokličite na telefonsko številko 041 810 305. Pripravite se na prihajajoče spremembe in zaščitite vaše podjetje ter zaposlene pred izzivi Zakona o zaščiti prijaviteljev.