Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

Odkrijte sedem zdravilnih rastlin, ki jih lahko v Sloveniji naberete v juniju. Preberite o njihovih zdravilnih lastnostih, zanimivostih in okusnih receptih.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

Slovenski travniki, polja in gozdovi v mesecu juniju ponujajo bogastvo zdravilnih rastlin, ki jih lahko uporabimo za različne zdravstvene težave. Tukaj je poglobljen pregled sedmih zdravilnih rastlin, ki jih lahko nabiramo v tem času, vključno z njihovimi zdravilnimi lastnostmi, zanimivostmi in recepti, ki niso čaji.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

1. Navadna detelja (Trifolium pratense)

Opis: Navadna detelja je trajna rastlina, ki cveti od maja do septembra. Ima značilne rdečkaste cvetove, ki jih pogosto vidimo na travnikih.

Zdravilne lastnosti: Navadna detelja je znana po svoji sposobnosti krepitve imunskega sistema, lajšanju prebavnih težav in zmanjševanju vnetij. Vsebuje izoflavone, ki imajo estrogenom podobne učinke, kar je koristno pri menopavzalnih simptomih.

Zanimivost: Navadna detelja je tudi odličen vir beljakovin in se uporablja v prehrani živali.

Reklamni oglas

Recept: Deteljini cvetovi v solati

  • Sveže cvetove navadne detelje dodajte v solato skupaj z mešanimi zelenimi listi, paradižnikom in kumarami. Prelijte z olivnim oljem in limoninim sokom ter posolite po okusu. Cvetovi dodajo solati prijeten okus in hranilno vrednost.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

2. Citronka (Melissa officinalis)

Opis: Citronka je trajnica z nežnimi belimi cvetovi, ki cveti od junija do avgusta. Ima značilen vonj po limoni.

Zdravilne lastnosti: Citronka se uporablja za lajšanje tesnobe, nespečnosti in prebavnih težav. Njena eterična olja delujejo pomirjujoče in pomagajo pri sproščanju.

Zanimivost: V preteklosti so citronko pogosto uporabljali za privabljanje čebel, saj njen vonj privlači te koristne insekte.

Recept: Citronkina limonada

Reklamni oglas
  • Zmešajte sveže liste citronke s sokom dveh limon in nekaj žlicami medu. Dodajte vodo in led ter dobro premešajte. Pustite, da se okusi prepojijo, nato pa uživajte v osvežilni in pomirjujoči pijači.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

3. Šentjanževka (Hypericum perforatum)

Opis: Šentjanževka cveti od junija do avgusta in ima značilne rumene cvetove. Raste na sončnih obrobjih gozdov in travnikih.

Zdravilne lastnosti: Šentjanževka je znana po svojih antidepresivnih lastnostih. Uporablja se za zdravljenje blagih do zmernih depresij, tesnobe in motenj spanja. Deluje tudi protivnetno in protibakterijsko.

Zanimivost: Rastlina je poimenovana po svetem Janezu Krstniku, saj njeni cvetovi zacvetijo okoli njegovega godu (24. junija).

Recept: Šentjanževo olje

  • Sveže cvetove šentjanževke namočite v olivnem olju in pustite na soncu 2-3 tedne, dokler olje ne postane rdečkasto. Olje precedite in ga uporabite za masažo bolečih mišic ali kot mazilo za kožne rane in opekline.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

4. Bezeg (Sambucus nigra)

Opis: Bezeg cveti od maja do junija. Njegovi cvetovi so majhni in beli, razporejeni v velikih socvetjih.

Zdravilne lastnosti: Bezeg je učinkovit pri zdravljenju prehlada, gripe in bolečin v mišicah. Njegovi cvetovi imajo diuretične in protivnetne lastnosti.

Reklamni oglas

Zanimivost: Bezgov sirup je priljubljena pijača v številnih evropskih državah, znan po svojem sladkem okusu in prijetni aromi.

Recept: Bezgov sirup

  • Zmešajte 15 velikih bezgovih cvetov s 1 litrom vode, 1 kg sladkorja in sokom 2 limon. Pustite stati 24 ur, nato precedite in shranite v steklenicah. Sirup razredčite z vodo za osvežujočo pijačo.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

5. Navadni slez (Malva sylvestris)

Opis: Navadni slez cveti od junija do avgusta in ima velike vijolične cvetove.

Zdravilne lastnosti: Navadni slez lajša kašelj, vnetja grla in prebavne težave. Deluje pomirjujoče na sluznice.

Zanimivost: V preteklosti so listi navadnega sleza služili kot obkladki za rane in opekline.

Reklamni oglas

Recept: Slezove pastile

  • Zmešajte posušene cvetove sleza z medom in limoninim sokom. Oblikujte majhne pastile in jih pustite, da se posušijo. Uporabljajte za lajšanje kašlja in bolečin v grlu.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

6. Bršljan (Hedera helix)

Opis: Bršljan raste vse leto in je prepoznavna po svojih zimzelenih listih. Raste kot plezalka in pokriva stene ter drevesa.

Zdravilne lastnosti: Bršljan se uporablja za lajšanje kašlja, bronhitisa in prehlada. Vsebuje saponine, ki delujejo ekspektorantno in pomagajo pri čiščenju dihalnih poti.

Zanimivost: Bršljan je pogosto gojena okrasna rastlina, a je tudi pomembna zdravilna rastlina v tradicionalni medicini.

Recept: Bršljanovo mazilo

Reklamni oglas
  • Liste bršljana zmešajte z vazelinom in segrevajte na nizki temperaturi 20 minut. Precedite in shranite v sterilni posodi. Mazilo uporabljajte za lajšanje kašlja tako, da ga vmasirate na prsni koš.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

7. Glog (Crataegus monogyna)

Opis: Glog cveti od maja do junija. Ima bele ali rožnate cvetove in raste kot grm ali manjše drevo.

Zdravilne lastnosti: Glog krepi srce in ožilje, znižuje krvni tlak in lajša tesnobo. Njegovi flavonoidi in proantocianidini so pomembni za zdravje srca.

Zanimivost: Glog je simbol upanja in ljubezni, pogosto ga najdemo v ljudskih pravljicah in pesmih.

Recept: Glogov liker

  • Zmešajte 200 g svežih glogovih jagod s 1 litrom žganja in 200 g sladkorja. Pustite stati 4-6 tednov, nato precedite in shranite v steklenicah. Liker jemljite po žličkah za krepitev srca in izboljšanje krvnega obtoka.

Sedem zdravilnih rastlin, ki jih nabiramo v juniju z recepti

Opozorila pri nabiranju zdravilnih rastlin

Preden se lotite nabiranja divjih rastlin, se prepričajte, da jih znate pravilno prepoznati. Ne zaupajte neznanim rastlinam, saj lahko nekatere strupene rastline izgledajo zelo podobno zdravilnim. Nabirajte rastline na čistih, neonesnaženih lokacijah in nikoli ne nabirajte rastlin v prekomernih količinah, saj s tem škodujete naravi. Če ste noseči ali dojite, se pred uporabo katere koli zdravilne rastline posvetujte z zdravnikom.

Uživajte v nabiranju in uporabi teh zdravilnih darov narave!

Reklamni oglas