Povežite se z nami ...

Življenjski slog

V hladilniku ali ne? Kako pravilno shranjevati sadje

Prehrana, polna sezonskega sadja, ohranja naše zdravje. Preberite, kako lahko s pravilnim shranjevanjem podaljšate svežino sadja in v njem uživate dlje časa.

V hladilniku ali ne Kako pravilno shranjevati sadje

Poletje se približuje in z njim tudi obilje sezonskega sadja, ki ponuja okusne in sočne dobrote. Da bi lahko čim dlje uživali v svežini sadja iz domačega vrta ali tržnice, je ključno, da ga pravilno shranimo. Pravilno shranjevanje ne zagotavlja le daljše svežine, temveč ohranja tudi poln okus in hranilne vrednosti. Preberite, katera so osnovna načela in najboljše prakse za shranjevanje različnih vrst sadja, skupaj s koristnimi nasveti, ki vam bodo pomagali kar najbolje izkoristiti sezonsko ponudbo.

V hladilniku ali ne Kako pravilno shranjevati sadje

Sadje, ki ga hranimo v hladilniku

 • Jagodičevje (borovnice, maline, jagode, robidnice): Jagodičevje je občutljivo in se hitro pokvari, zato ga je najbolje hraniti v hladilniku v plitvi posodi, ki omogoča dostop zraka. Pred shranjevanjem ga ne operite, saj lahko vlaga pospeši nastanek plesni.
 • Citrusi (pomaranče, limone, grenivke, mandarine): Citruse lahko hranite v hladilniku ali na sobni temperaturi. V hladilniku bodo zdržali dlje, vendar lahko nekoliko izgubijo sočnost. Če jih shranjujete na sobni temperaturi, jih položite v sadno skledo na dobro prezračevano mesto.
 • Breskve, nektarine, slive: Te sadeže je najbolje hraniti v hladilniku v papirnati vrečki. Tako bodo dlje časa ostali čvrsti in sočni.
 • Melone (lubenica, dinja): Cele melone pred rezanjem hranite na sobni temperaturi. Narezano lubenico ali dinjo pa čim prej zaužijte ali shranite v hladilnik v zaprti posodi.
 • Ananas: Ananas lahko hranite na sobni temperaturi, dokler ne dozori. Ko dozori, ga shranite v hladilnik, da ohranite njegovo svežino.

V hladilniku ali ne Kako pravilno shranjevati sadje

Sadje, ki ga ne hranimo v hladilniku:

 • Jabolka: Hranite jih na sobni temperaturi v sadni skledi na dobro prezračevanem mestu. Izogibajte se plastičnim vrečkam, saj lahko vlaga povzroči gnitje.
 • Breskve in nektarine: Nezrele sadeže hranite na sobni temperaturi, dokler ne dozorijo. Ko so zreli, jih prestavite v hladilnik, da podaljšate njihovo svežino.
 • Banane: Hranite jih na sobni temperaturi, dokler ne porumenijo. Zrele banane lahko za nekaj dni shranite v hladilniku, vendar pri tem izgubijo nekaj okusa in teksture.
 • Paradižnik: Paradižnik naj ostane na sobni temperaturi, saj hlad zavira zorenje in uničuje okus.
 • Avokado: Hranite ga na sobni temperaturi, dokler ne dozori. Zrelega lahko za nekaj dni prestavite v hladilnik, da ohranite svežino.

V hladilniku ali ne Kako pravilno shranjevati sadje

Sezonsko sadje v maju in juniju:

Konec maja in v juniju se na naših vrtovih in tržnicah pojavi prava zakladnica sezonskega sadja. To je idealen čas za uživanje v svežem, lokalno pridelanem sadju, ki je polno okusa in hranilnih snovi. Med najbolj priljubljenimi vrstami sezonskega sadja v tem obdobju so:

Reklamni oglas
 • Jagode: Sladke in sočne jagode so odličen vir vitamina C in antioksidantov. Uživate jih lahko sveže, v sladicah ali smutijih, saj vedno prinašajo svežino in sladkost.
 • Češnje: Češnje so bogate z vitamini in minerali, kot so kalij, magnezij in vitamin C. Okusne so sveže, prav tako pa se odlično obnesejo v pecivih ali marmeladah.
 • Breskve in nektarine: Sladke in sočne breskve in nektarine so polne vitaminov A in C ter vlaknin. Uživate jih lahko sveže, pečene ali v kompotih, kjer njihova sladkost pride še posebej do izraza.
 • Marelice: Marelice so bogate z vitaminom A, C in kalijem. Okusne so sveže, suhe ali v marmeladah, kjer njihova rahla kislost dodaja prijetno noto.
 • Slive: Slive so polne vitaminov A, C in E ter vlaknin. Uživate jih lahko sveže, suhe, v marmeladah ali pecivu, kjer njihova edinstvena aroma popestri vsako jed.
 • Robide in maline: Te jagode so bogate z vitamini C, E in K ter vlakninami. So odlične sveže, v sladicah ali smutijih, kjer njihova bogata barva in okus navdušita.

Poleg teh priljubljenih sadežev so v tem času na voljo še številne druge sezonske dobrote, kot so borovnice, fige in hruške. Vsako od teh sadežev prinaša edinstveno kombinacijo hranil in okusov, zaradi česar je pomladni in poletni čas pravi praznik za ljubitelje sadja.

V hladilniku ali ne Kako pravilno shranjevati sadje

Triki in nasveti za shranjevanje sadja:

 • Uporabite papirnate vrečke: Papirnate vrečke omogočajo kroženje zraka in preprečujejo nabiranje vlage, kar lahko povzroči gnitje sadja. Poleg tega papir vpija odvečno vlago, kar podaljšuje svežino sadja.
 • Ne pretiravajte s shranjevanjem: Sadje je najbolje uživati sveže, zato ga ne shranjujte predolgo. Večina sadežev bo v hladilniku zdržala nekaj dni, vendar ga je najbolje zaužiti v roku enega tedna, da ohranite maksimalno svežino in okus.
 • Zamrzujte sadje: Če imate preveč sadja, ga lahko zamrznete za kasneje. Zamrznete lahko jagode, rezine banan, breskev, nektarin in druge sadeže. Zamrznjeno sadje lahko uporabite v smutijih, sladicah ali za peko. Pred zamrzovanjem sadje razporedite na pladenj in ga zamrznite, nato pa prenesite v zaprte vrečke ali posode, da preprečite sprijemanje.
 • Sušite sadje: Sušenje je odličen način za ohranjanje sadja čez zimo. Sušite lahko jabolka, hruške, marelice, slive in drugo sadje. Suho sadje je odličen prigrizek, lahko ga dodate v muesli ali uporabite v pecivu. Za najboljše rezultate uporabite dehidrator ali sušite sadje v pečici na nizki temperaturi.

V hladilniku ali ne Kako pravilno shranjevati sadje

Pomembni nasveti:

 • Izberite čvrsto in nepoškodovano sadje, saj se poškodovano sadje hitreje pokvari.
 • Sadje shranjujte na hladnem, temnem in suhem mestu, da ohranite njegovo kakovost.
 • Večino sadja ne perite pred shranjevanjem, saj vlaga spodbuja rast plesni.
 • Sadje shranjujte ločeno od zelenjave, saj nekatera zelenjava oddaja etilen, ki pospešuje zorenje in gnitje sadja.
 • Redno pregledujte shranjeno sadje in odstranite tisto, ki je pokvarjeno, da preprečite širjenje plesni in gnilobe.

V hladilniku ali ne Kako pravilno shranjevati sadje

Sezonsko sadje je okusno, zdravo in dostopno. Izkoristite ponudbo svežega, lokalno pridelanega sadja in poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje! Uživanje v sezonskem sadju je odličen način za ohranjanje zdravja. Z upoštevanjem nasvetov iz tega članka lahko podaljšate svežino sadja in uživate v njegovih dobrotah dlje časa. Pravilno shranjevanje sadja vam omogoča, da kar najbolje izkoristite sezonsko ponudbo in ohranite bogat okus ter hranilne snovi vaših najljubših sadežev.

 

Reklamni oglas