Povežite se z nami ...

Tehnologija

Ko mobilni telefon postane vir neobvladljivega strahu …

Tehnološki napredek, če ni uravnotežen, se lahko spremeni v izvor notranjih stisk. Prekomerni strah pred izgubo mobilnega telefona je skrb vzbujajoč trend.

V današnjem hitro razvijajočem se svetu tehnologije so mobilni telefoni postali naši nepogrešljivi spremljevalci. Vendar pa se za mnoge posameznike to nepogrešljivo orodje lahko spremeni v vir intenzivnega strahu. Čeprav se morda zdi nekoliko pretirano, je dejstvo, da prekomerni strah pred izgubo mobilnega telefona ali nezmožnostjo njegove uporabe lahko privede do resnega duševnega stanja, imenovanega nomofobija. Poglejmo si, kaj je nomofobija, kakšni so njeni simptomi in kako se lahko soočimo s tem izzivom sodobnega življenja.

Ko mobilni telefon postane vir neobvladljivega strahu ...

Nomofobija – “no-mobile-phone phobia”

Kolikokrat ste občutili nelagodje, ko vaš mobilni telefon vsaj za trenutek ni bil pri roki? Pomislek, da bi se morda soočili s fobijo, morda ni prijeten, a dejstvo je, da velik del prebivalstva vseh starostnih skupin kaže znake zelo specifičnega stanja, imenovanega “nomofobija” – strahu pred nemožnostjo uporabe mobilnega telefona, strahu pred izgubo signala ali odsotnostjo povezave.

Iracionalen in včasih celo paralizirajoč strah močno vpliva na vsakdanje življenje, saj se posamezniki začnejo izogibati določenim situacijam, osebam ali predmetom, ki bi lahko povečali občutek nemoči. V sodobnem tehnološkem okolju, v katerem živimo, je večina med nami vsaj nekoliko izpostavljena tej novi vrsti fobije, ki jo sproža pretiran strah pred izgubo mobilnega telefona ali onemogočenostjo njegove uporabe iz katerega koli razloga. Neobvladljiv strah pred izgubo mobilne naprave lahko celo sproži panični napad.

Ko mobilni telefon postane vir neobvladljivega strahu ...

 

Bolezen sodobnega časa

Čeprav v peti izdaji Dijagnostičnega in statističnega priročnika za duševne motnje še ni uradno uvrščena, se vedenjske značilnosti, ki opisujejo simptome te fobije, vedno bolj pojavljajo, kažejo rezultati raziskav. Leta 2019 je skoraj 53 odstotkov britanskih uporabnikov mobilnih telefonov, ki jih uporabljajo od leta 2008, izjavilo, da se počutijo vznemirjeni, kadar nimajo telefona pri sebi, ko jim baterija usahne ali kadar nimajo signala. Znanstveniki opozarjajo, da lahko ta strah, ko preide v fobijo, vodi v panične napade.

Reklamni oglas

Študija iz leta 2017, ki je spremljala 145 študentov prvega letnika medicine v Indiji, je pokazala, da je 17,9 odstotka udeležencev imelo blago obliko nomofobije. Simptomi nomofobije so bili zmerni pri 60 odstotkih anketiranih, pri 22,1 odstotka pa so se izražali v hudi obliki.

Kakšni so simptomi te vrste povečanega strahu?

Čeprav strokovnjaki za duševno zdravje še niso opredelili vseh formalnih diagnostičnih meril za to stanje, pa se strinjajo, da nomofobija predstavlja pomembno grožnjo javnemu in še posebej duševnemu zdravju. Nekateri celo menijo, da bi to stanje lahko obravnavali kot zasvojenostno bolezen. Simptomi, ki nakazujejo prisotnost nomofobije, so lahko čustveni in fizični. Čustveni simptomi vključujejo:

 • Skrb, strah ali paniko, ko nismo v bližini svojega telefona ali ga ne moremo uporabljati.
 • Tesnobo in vznemirjenost, ko moramo odložiti telefon ali če vemo, da ga ne bomo mogli uporabljati nekaj časa.
 • Močno paniko ali tesnobo, kadar ne moremo najti svojega telefona.
 • Nervoza, tesnobnost in povečan stres, kadar ne moremo preverjati klicev in sporočil.

Fizični simptomi pa lahko vključujejo:

 • Tlak ali tiščanje v prsih.
 • Pospešeno ali spremenjeno dihanje.
 • Tresenje ali mravljinčenje.
 • Povečano potenje.
 • Omotičnost, vrtoglavico ali zmedenost.
 • Hitrejši srčni utrip.

Ko mobilni telefon postane vir neobvladljivega strahu ...

 

Kako se posameznik z nomofobijo obnaša in kako se razvija strah pred izgubo mobilnega telefona?

Obstaja tudi drugo vedenje, ki kaže na presežek normalne potrebe po uporabi ali posedovanju mobilnega telefona. Na primer:

 • Telefona vedno nosimo s seboj, tudi v posteljo, kopalnico ali celo pod tuš.
 • Neprestano preverjamo telefon, tudi kadar ni zvonjenja ali signala, zgolj da preverimo, ali še deluje in nismo spregledali sporočil.
 • Dnevno preživimo več ur na telefonu.
 • Občutimo občutek nemoči brez mobilne naprave.
 • Pogosto si dopovedujemo, da je telefon v bližini in varen, tudi ko ga ne držimo v roki ali v žepu.

 

Kaj lahko še dodatno sproži te strahove?

Nomofobija se šteje za sodobno fobijo, verjetno izhaja iz povečane odvisnosti od tehnologije zaradi poklicnih ali komunikacijskih potreb. Poleg tega izhaja iz strahu, da se ne bi mogli povezati z nujno potrebnimi informacijami, podatki, fotografijami ali drugimi vsebinami, kot tudi s svojimi stiki in nenehnim stikom z njimi. Trenutne informacije o nomofobiji kažejo, da se pojavlja pogosteje pri najstnikih in mlajših odraslih, a ne izključuje starejših posameznikov.

Čeprav konkretnega vzroka za nomofobijo še niso odkrili, so prepoznani določeni dejavniki tveganja. Eden izmed njih je strah pred osamitvijo in izgubo komunikacije s prijatelji ali zaupnimi osebami. Tudi stalno nošenje telefona s seboj, celo kadar to ni nujno zaradi dela ali obveznosti, lahko postopoma vodi v navado, ki je težko prekiniti. Večje tveganje za razvoj nomofobije obstaja, če imamo v družinski zgodovini anksioznost ali če sami trpimo za anksioznimi motnjami. Pogosto izgubljanje predmetov prav tako poveča tveganje.

Reklamni oglas

Ko mobilni telefon postane vir neobvladljivega strahu ...

 

Kako priti do diagnoze in zdravljenja?

Če prepoznate znake nomofobije pri sebi ali če vas na to opozori nekdo v vašem okolju, se je smiselno posvetovati s strokovnjakom. Prav tako, če čutite pretiran strah pred izgubo mobilnega telefona ali nezmožnostjo njegove uporabe ter zaradi tega doživljate tesnobo, ni nujno, da imate že nomofobijo. Kljub temu pa je priporočljivo, da se obrnete na strokovnjaka, če so ti simptomi prisotni šest mesecev ali dlje:

 • Pogoste epizode strahu in panike, povezane z izgubo mobilnega telefona, ki se pojavljajo večkrat na dan.
 • Neprestano zanemarjanje obveznosti ali stikov, če niste ob svojem telefonu.
 • Težave s spanjem, kadar odložite telefon in ga ne uporabljate.
 • Motnje pri vsakdanjih dejavnostih in negativni vpliv na druge življenjske rutine.

Ko mobilni telefon postane vir neobvladljivega strahu ...

Če strokovnjak presodi, da potrebujete zdravljenje, je verjetno, da vam bo predlagal psihoterapevtske metode. Med njimi je vedenjsko-kognitivna terapija posebej učinkovita. V nekaterih primerih se lahko uporabijo tudi zdravila, ki se sicer uporabljajo za zdravljenje tesnobe. Pomembno je, da zdravila jemljete le po receptu in pod nadzorom zdravnika.

Nomofobija nas opominja, da se lahko tehnološki napredek, če ni uravnotežen, spremeni v izvor notranjih stisk. Prekomerni strah pred izgubo mobilnega telefona je zaskrbljujoč trend, ki zahteva pozornost in ozaveščenost. Za tiste, ki se soočajo s temi simptomi, je pomembno, da poiščejo strokovno pomoč. Poleg tega je ključnega pomena vzpostaviti uravnotežen odnos z mobilno tehnologijo, ki nam omogoča bolj zdravo in polno življenje.

Reklamni oglas