Povežite se z nami ...

Zdravje

Raziskava – 8 navad, ki podaljšujejo življenjsko dobo

Naš odnos do življenja ima neposreden vpliv na našo življenjsko dobo. Osebe z jasnimi cilji in načrti naj bi živeli do 13 let dlje od tistih, ki ciljev nimajo.

Zelo preprosti ključi do dolgega življenja

Sodobna znanost neprestano raziskuje, kako izboljšati kakovost našega življenja in podaljšati pričakovano življenjsko dobo. Nedavne raziskave so prinesle osupljive ugotovitve, ki kažejo na povezavo med našimi vsakodnevnimi navadami in dolgoživostjo. Preproste spremembe v načinu življenja se lahko izkažejo za ključne pri pridobivanju dragocenih let. Na mednarodni konferenci “Nutrition 2023” v Bostonu je bila predstavljena dolgoročna študija, ki je raziskovalcem odprla oči. Pridružite se nam, ko razkrijemo osem ključnih navad, ki lahko prispevajo k življenju do 23 let dlje.

Raziskava - osem navad ki podaljšujejo življenjsko dobo

Raziskovalna ekipa z Univerze v Illinoisu je opravila obsežno študijo, ki je zajemala analizo podatkov 700.000 ljudi, starih od 40 do 99 let. Ti podatki so bili zbrani v okviru programa Million Veteran Program, kjer so raziskovalci preučevali vpliv genov, življenjskega sloga in vojaških izkušenj na zdravje nekdanjih vojaških pripadnikov. Rezultati so pokazali, da so naslednje navade bistvene za podaljšanje življenjske dobe:

 • Biti telesno aktiven: redna telesna aktivnost je ključna za ohranjanje telesne in duševne vitalnosti ter preprečevanje številnih bolezni, povezanih s staranjem.
 • Učinkovito obvladovati stres: sposobnost učinkovitega obvladovanja stresa lahko znatno izboljša naše splošno počutje in zmanjša tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni ter drugih zdravstvenih težav.
 • Se prehranjevati zdravo: pravilna prehrana, bogata z raznolikimi sadjem, zelenjavo, celimi žiti in zdravimi maščobami, lahko podpira naš imunski sistem in preprečuje kronične bolezni.

Raziskava - osem navad ki podaljšujejo življenjsko dobo

 • Brez prekomernih količin alkohola: prekomerno uživanje alkohola negativno vpliva na jetra in povečuje tveganje za razvoj različnih bolezni.
 • Imeti dober in reden spanec: kakovosten spanec je ključen za obnovo telesa in možganov ter preprečuje številne težave, kot so utrujenost, nihanje razpoloženja in motnje spomina.
 • Ne biti odvisen od opioidnih analgetikov: dolgotrajna odvisnost od opioidnih analgetikov lahko povzroči resne zdravstvene težave in celo smrt.
 • Negovati pozitivne socialne odnose: druženje s prijatelji in družino ter negovanje močnih socialnih vezi izboljšuje naše čustveno zdravje in povečuje občutek zadovoljstva.
 • Ne kaditi: kajenje je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj številnih bolezni, vključno s pljučnim rakom, srčno-žilnimi boleznimi in kroničnimi dihalnimi težavami.

Raziskava je prav tako razkrila, da so nizka telesna aktivnost, odvisnost od opioidnih analgetikov in kajenje najpomembnejši dejavniki tveganja, ki povečujejo smrtno tveganje za 30 do 45 odstotkov. Slabo obvladovanje stresa, prekomerno uživanje alkohola, nezdrava prehrana in slaba higiena spanja pa povečujejo tveganje za približno 20 odstotkov. Pomanjkanje dobrih socialnih stikov povečuje tveganje za samo 5 odstotkov.

Prof. Susanne Wurm z Inštituta za skupnostno medicino Univerzitetne medicine Greifswald je ugotovila, da ima naš odnos do življenja neposreden vpliv na našo življenjsko dobo. Posamezniki z jasnimi osebnimi cilji in načrti naj bi živeli do 13 let dlje od tistih, ki takšnih ciljev nimajo.

Raziskava - osem navad ki podaljšujejo življenjsko dobo

Nasveti za podaljšanje življenjske dobe in izboljšanje zdravja:

 • Vključite raznolike telesne aktivnosti: redna telesna dejavnost je ključnega pomena za splošno dobro počutje in dolgoživost. Namesto enoličnih vadb raje vključite različne aktivnosti, ki vas veselijo. poskusite s hojo v naravi, kolesarjenjem, plavanjem, plesom, jogo ali pohodništvom. Raznolikost vadbe bo ohranjala vašo motivacijo in izboljšala vašo telesno pripravljenost.
 • Uživajte v trenutkih sproščanja: stres je neizogiben del sodobnega življenja, a kljub temu se lahko naučimo učinkovito obvladovati stresne situacije. Poskusite z različnimi tehnikami sproščanja, kot so meditacija, dihalne vaje, tai chi ali jogo. Te tehnike vam bodo pomagale umiriti um, sprostiti mišice in zmanjšati raven stresnih hormonov v telesu.
 • Zajtrkujte zdravo: zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj pospeši vaš metabolizem in vam zagotovi energijo za začetek dneva. Namesto sladkih žit ali hitre hrane se odločite za zdrave možnosti, kot so polnozrnati kruh, jajca, sadje, jogurt ali ovsena kaša.

Raziskava - osem navad ki podaljšujejo življenjsko dobo

 • Izogibajte se škodljivim navadam: opustitevanje škodljivih navad, kot so kajenje in prekomerno uživanje alkohola, bo pozitivno vplivalo na vaše zdravje. Kajenje povzroča številne resne bolezni, medtem ko zmerno uživanje alkohola lahko koristi zdravju, a pretiravanje ima negativne učinke.
 • Pozitivni socialni stiki: negujte svoje prijateljske in družinske odnose. Socialna podpora igra ključno vlogo pri obvladovanju stresa in ohranjanju duševnega zdravja. Pogoste interakcije z ljubljenimi osebami vam bodo pomagale ustvariti pozitivno vzdušje in zadovoljstvo v življenju.
 • Omejite vnos sladkorja in soli: presežek sladkorja in soli v prehrani lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in visokim krvnim tlakom. Zmanjšajte uživanje predelane hrane, ki je pogosto bogata s skritimi sladkorji in soljo.
 • Pazite na spanec: kvaliteten spanec je ključnega pomena za obnovo telesa in uma. Poskrbite za reden spanec, ki traja vsaj 7-9 ur na noč. Izogibajte se uporabi pametnih naprav pred spanjem in ustvarite sproščujočo rutino, ki vam bo pomagala lažje zaspati.
 • Ohranite pozitiven pogled na življenje: optimizem in pozitiven pogled na življenje lahko pozitivno vplivata na vaše zdravje. Postavljajte si cilje in se veselite majhnih dosežkov. Aktivno preživljajte prosti čas in izkoristite vsak dan za uživanje v stvareh, ki vas osrečujejo.

S kombinacijo teh nasvetov lahko izboljšate svoje zdravje in povečate svojo življenjsko dobo za dragocenih 23 let. Spremembe v življenjskem slogu se morda zdijo majhne, a imajo lahko izjemen vpliv na vaše zdravje in splošno počutje. Ne glede na našo starost je vedno smiselno izboljšati svoje navade, saj lahko to pripomore k daljšemu in bolj izpolnjenemu življenju. Začnite danes in si zagotovite boljše jutri!