Povežite se z nami ...

Zdravje

5 presenetljivih učinkov vadbe le 15 minut na dan

Nekateri ljudje naravno uživajo v dolgih in intenzivnih vadbah, drugi bi raje poležavali na kavču. A je za izboljšanje zdravja dovolj že 15 minut vadbe na dan.

15 minut na dan je vse, kar potrebujete, da si zagotovite ogromne koristi za svoje zdravje.

5 Presenetljivih učinkov vadbe le 15 minut na dan

Saj veste … čas se lahko zdi dolgotrajen ali pa minljiv. Ko se na primer potopite v dobro knjigo, bo 15 minut hitro minilo. Vendar, če čakate v vrsti ali ste v dolgočasnem pogovoru, se vam bo isti čas zdel daljši od večnosti. Vadba lahko deluje v obe smeri, odvisno od posameznika. Nekateri ljudje naravno uživajo v dolgih in intenzivnih vadbenih seansah, medtem ko bi drugi raje ležali na kavču. To ni le stvar lenobe. Raziskava, objavljena v Psychology of Sport and Exercise, poroča, da je lahko do 37 % reakcije posameznika na vadbo pripisane njihovim genetskim značilnostim. Nekateri ljudje so preprosto naravno nagnjeni k temu, da uživajo v vadbi bolj kot drugi.

5 Presenetljivih učinkov vadbe le 15 minut na dan

Tudi kratka vadba lahko prinese številne koristi

Če se uvrščate med tiste, ki imajo manjšo motivacijo za vadbo, se ne obremenjujte preveč z intenzivnimi in dolgotrajnimi treningi. Kratka vadba, ki traja le 15 minut ali manj, vam lahko prinese številne koristi. Študija, objavljena v PLOS ONE, je primerjala učinke 45 minut teka z 10-minutno vadbo, ki je vključevala enominutno visoko intenzivno vadbo. Po 12 tednih so bili udeleženci obeh skupin enako izboljšani v kardiovaskularnem in presnovnem zdravju. Včasih je manj resnično več, ko gre za vadbo.

“Kratka intenzivna intervalna vadba je pri moških, ki veliko sedijo, enako izboljšala kardiometabolično zdravje kot tradicionalna vzdržljivostna vadba, kljub petkrat manjši obremenitvi in časovni obveznosti,” je zaključek študije.

5 Presenetljivih učinkov vadbe le 15 minut na dan

15 minut vadbe na dan bo okrepilo vaše možgane

Vaši možgani bodo od 15 minutne vadbe imeli enake koristi, kot vaše mišice. Ne verjamete? Študija, objavljena v Neuropsychologia, je pokazala, da samo 10-15 minut vožnje s sobnim kolesom povzroči 14-odstotno izboljšanje kognitivne zmogljivosti!

V drugi študiji, objavljeni v Proceedings of the National Academy of Sciences, so študente prosili, naj opravijo kratek sprehod ali drugo lahko vadbo, kot je joga, ki je trajala približno 10 minut. Po vadbi so ugotovili, da so bili učenci boljši pri testih spomina, in da so se povezave znotraj možganskih predelov, odgovornih za shranjevanje spomina in pomnjenje, dejansko povečale. Udeleženci so bili na primer po sprehodu bolj spretni pri razlikovanju med različnimi spomini.

Reklamni oglas

5 Presenetljivih učinkov vadbe le 15 minut na dan

Vadba vam bo pomagala zmanjšati željo po sladkarijah

Če se borite s hrepenenjem po sladkarijah, poskusite v svojo rutino vključiti 15 minut hitre hoje. Raziskava, objavljena v reviji Appetite, je pokazala, da lahko že toliko časa zmanjša vašo željo po sladkarijah in čokoladi za polovico! Udeleženci te študije, ki so bili redni jedci čokolade, so se odrekli sladkarijam za dva dni čeprav so med izvajanjem testa imeli skledo čokolade na dosegu roke.

Izboljšali boste svoje duševno zdravje

Vadba je znana po tem, da izboljša razpoloženje, vendar samo 15 minut teka že dokazano zmanjšuje tveganje za depresijo. Študija, izvedena na Univerzi Harvard in objavljena v reviji JAMA Psychiatry, je ugotovila, da lahko vsakodnevno 15-minutno tekanje (ali druga zmerna vadba) zmanjša tveganje za depresijo za 26 %. Druga študija, objavljena v reviji BioPsychoSocial Medicine, je pokazala, da 15 minut kolesarjenja zmanjša raven stresnega hormona kortizola pri ljudeh z diagnozo hude depresivne motnje.

5 Presenetljivih učinkov vadbe le 15 minut na dan

Možno je, da boste živeli dlje

Le 15 minut vadbe na dan se morda zdi zelo malo, vendar lahko ta minimalni čas podaljša vašo pričakovano življenjsko dobo za 3 leta in zmanjša tveganje smrti za 14 %. Raziskava, objavljena v reviji The Lancet, je spremljala več kot 400.000 ljudi več kot 8 let. Ugotovili so, da so tisti, ki so povprečno vadili približno 90 minut na teden (ali 15 minut na dan), imeli za 14 % manjše tveganje smrti zaradi različnih vzrokov in pričakovano življenjsko dobo daljšo za 3 leta v primerjavi s tistimi, ki niso vadili.

Druga raziskava Evropskega združenja za kardiologijo, ki je spremljala več kot 120.000 preiskovancev več kot desetletje, je pokazala, da 15 minut vadbe zmanjšuje tveganje smrti za 22 % pri starejših odraslih.

Reklamni oglas

5 Presenetljivih učinkov vadbe le 15 minut na dan

Izgubljali boste več kalorij

Ni potrebno preživeti cel dan v telovadnici, da bi imeli koristi pri izgorevanju kalorij in maščob. Študija, objavljena v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, je pokazala, da približno 15 minut dvigovanja uteži trikrat na teden povzroči povečanje porabe energije v telesu. To pomeni, da boste še naprej kurili kalorije in maščobe tudi po koncu vadbe. Vadba bo še posebej koristna pri preprečevanju debelosti, tudi med tistimi, ki imajo “sedeč način življenja”.