Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Noč čarovnic 2. del – recept za zvite duhce iz sladke pene

Na noč čarovnic so zviti duhci odlična ideja za sladico, pripravljeno iz slastne meringe. Simpatične duhce pa lahko uporabite tudi za okraševanje drugih sladic.

Noč čarovnic 2. del - recept za zvite duhce iz sladke pene

Prihaja Halloween, čas, ko lahko svojim gostom pripravite nekaj zabavnih in okusnih prigrizkov. Na noč čarovnic so zviti duhci odlična ideja za sladico, pripravljeno iz slastne meringe. Simpatične duhce pa lahko uporabite tudi za okraševanje drugih sladic.

Noč čarovnic 2. del - recept za zvite duhce iz sladke pene

Meringa je sladka pena, ki jo pripravimo iz beljakov in sladkorja. Narejena je s stepanjem beljakov v trdne in penaste vrhove ter nato postopnim dodajanjem sladkorja, medtem ko še naprej mešamo. Meringo uporabljamo za pripravo različnih sladic, in sicer zaradi svoje lahkotne in puhaste teksture. Obstajata dve glavni vrsti meringe:

Francoska meringa: To je najbolj preprosta vrsta meringe, pri kateri beljake stepemo v trdne vrhove in nato postopoma dodamo sladkor. Uporablja se za pripravo peciva, piškotov, tortnih nadevov in meringue tartov.

Italijanska meringa: Ta vrsta meringe se pripravi s kuhanjem sladkorja in vode ter nato zlivanjem te vroče mešanice v stepene beljake. To ustvari bolj stabilno in gostejšo meringo, ki je odlična za izdelavo meringue tartov, tort ali za glazure za torte.

Reklamni oglas

Noč čarovnic 2. del - recept za zvite duhce iz sladke pene

Sestavine za duhce

 • 500 g trsnega sladkorja
 • 250 g beljakov
 • 1 čajna žlička vinskega kamna
 • 1/4 čajne žličke mešanice bučnih začimb (1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka, cimeta in mletega ingverja – po želji)
 • Užitno črno pisalo za oči

Vinskega kamna se v kuhinji uporablja predvsem za uravnavanje kislosti in vpliva na to, da se beljaki med stepanjem bolje obdržijo ter da meringa postane bolj stabilna. Če želite nadomestiti vinski kamen, lahko uporabite kis ali limonin sok. Uporabite 1 čajno žličko kisa ali limoninega soka na vsako ¼ čajne žličke vinskega kamna. Kis ali limonin sok bosta pomagala stabilizirati beljake.

Če vam primanjkuje tako vinskega kamna kot zgornjih alternativ, lahko beljake preprosto stepete brez dodatkov. Meringa bo morda malo manj stabilna, vendar bo še vedno delovala za večino receptov. Vendar upoštevajte, da je uporaba kislin v meringi običajna praksa, saj pomagajo ohranjati trdnost in obliko.

Noč čarovnic 2. del - recept za zvite duhce iz sladke pene

Navodila za pripravo jedi

 • Pečico ogrejte na 200 °C (180 °C ventilator). V majhen pekač, obloženem s peki papirjem, dajte sladkor. Premešajte, da se sladkor izravna, in ga pecite v pečici približno 5 minut, dokler ni vroč, vendar se še ni stopil. To bo pomagalo stabilizirati beljakovine in jim dati gladko in sijajno teksturo.
 • Beljake stepite z vinskim kamnom z električnim mešalnikom. Sprva stepajte počasi, postopoma povečujte hitrost, dokler ne dosežete trdih vrhov beljakovin, kar traja približno 5 minut. Pomembno je, da ne stepate beljakovin predolgo. Sladkor vzemite iz pečice takoj, ko beljaki dosežejo trdno stanje.
 • Znižajte temperaturo pečice na 110 °C (90 °C ventilator, plin na ¼) in pustite odprto, da se pečica hitro ohladi – meringi se bodo pekli pri nižji temperaturi.
 • Mešalnik nastavite na najvišjo hitrost in začnite dodajati sladkor, eno žlico naenkrat. Želite, da beljaki ohranijo svoj volumen, ko dodajate sladkor – če opazite, da se začnejo sesedati, prenehajte dodajati sladkor in dovolite, da se mešanica zopet zgosti in dvigne, nato dodajte preostali sladkor, žlico za žlico.

Noč čarovnic 2. del - recept za zvite duhce iz sladke pene

 • Ko ste dodali ves sladkor, stepajte, dokler ne dobite trdne in sijoče mešanice. Mešanica je pripravljena, ko ohranja svojo obliko, kar ponavadi traja približno 2-5 minut po zadnjem dodajanju sladkorja. Prav tako bi morali videti vrhove v mešanici, ko odstranite metlico mešalnika.
 • Zmesi dodajte še mešanico začimb, če jo uporabljate, in jo nežno premešajte skozi maso – to naredite ročno, ne s pomočjo mešalnika.
 • Mešanico nadevajte v vrečke za okraševanje – količina bi morala zadostovati za dve vrečki. Poskusite odstraniti morebitne velike zračne mehurčke, ki jih vidite v tej fazi, vendar z mešanico ne bodite preveč grobi.
 • Izrežite peki papir v velikosti vaših pekačev. Vzemite vrečko za okraševanje z obema rokama, eno roko na vrhu vrečke in drugo na sredini. Držite vrečko popolnoma mirno, približno 2 cm nad pladnjem, in stisnite vrečko z vrha, da začnete oblikovati telo duha.

Noč čarovnic 2. del - recept za zvite duhce iz sladke pene

 • Ko je duhec oblikovan, prenehajte s stiskanjem. Vrečko dvignite malo navzgor, brez ustvarjanja prekinitve med meringom na pekaču in meringom v vrečki. Spustite vrečko nazaj dol in nežno stisnite, da oblikujete vrh glave duha.
 • Vrh vrečke za okraševanje dvignite navpično, da na glavah duhov pustite vrh. To bo zahtevalo nekaj vaje, zato ne skrbite, če vam ne uspe takoj, le nadaljujte in pridobite občutek za to! Ponavljajte, dokler ne iztisnete celotne mešanice – bodite pozorni, da boste delali hitro, saj se bo mešanica sčasoma zmehčala.
 • Duhce pecite približno 40-50 minut, dokler ne postanejo hrustljavi zunaj in mehki v sredini. Pustite, da se popolnoma ohladijo na pekačih. Ko se ohladijo, narišite velike, povešene oči in odprta usta. Če nimate užitnega peresa, lahko stopite 50 g črne čokolade v mikrovalovni pečici in s pomočjo majhnega čopiča narišite obraze. Duhci bodo v škatli s okrovom sveži do dva tedna.

Zviti duhci so pripravljeni za postrežbo in bodo zagotovo navdušili vaše goste na zabavi ob noči čarovnic. Priprava je nekoliko zahtevnejša, vendar se vam bo trud več kot obrestoval z nepozabno domačo sladico. Srečno pri ustvarjanju!