Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Jota: Kulinarična zapuščina Krasa in Furlanije

Z bogatim zgodovinskim ozadjem in prilagodljivostjo recepta glede na lokalne sestavine je jota prava kulinarična zakladnica ter okusen in hranljiv obrok.

Jota Kulinarična zapuščina Krasa in Furlanije

Jota, tradicionalna enolončnica, ki izvira iz Krasa in Furlanije, je priljubljena jed po celotni Primorski, še posebej pa je znana kot tržaška posebnost. S svojimi koreninami v furlanski besedi “jote”, ki izhaja iz galske besede za juho “iutta”, je jota zgodovinsko bogata in hranljiva jed. Medtem ko je v Furlaniji danes skoraj pozabljena, ostaja na Goriškem in po Primorski simbol domače kuhinje.

Zgodovina in različice

Jota se je razvijala skozi stoletja, prilagajala različnim kulturnim vplivom in lokalnim sestavinam. V furlanski različici so uporabljali kislo repo (brovado) in posebno vrsto suhega mesa, znano kot kožarica (muzèt ali kotekìn, tudi krodigìn), medtem ko je primorska različica bolj znana po uporabi kislega zelja in suhega svinjskega mesa. Po prvi svetovni vojni se je na Tržaškem uveljavila tudi brezmesna različica jote, ki jo je treba zabeliti s sekanico slanine in česna ali s prežganjem.

Jota Kulinarična zapuščina Krasa in Furlanije

Za pripravo tradicionalne jote potrebujete naslednje sestavine

 • Fižol
 • Krompir
 • Kislo zelje ali kisla repa
 • Suho svinjsko meso (za furlansko različico kožarico)
 • Česen
 • Lovorjev list
 • Sol in poper
 • Celotna semena kumine (dodatek iz tirolske kuhinje)
 • Po želji sekanico slanine in česna ali prežganje

Jota Kulinarična zapuščina Krasa in Furlanije

Postopek priprave

 1. Fižol in krompir skuhamo do mehkega, da se “popolnoma razdrejo”.
 2. Dodamo kislo zelje ali repo ter suho meso ali kožarico.
 3. Začinimo s česnom, lovorjem, soljo, poprom in kumino.
 4. Juho kuhamo toliko časa, da postane gosta.
 5. Po želji na koncu dodamo sekanico slanine in česna ali prežganje.

Jota Kulinarična zapuščina Krasa in Furlanije

Postrežba: Jota je idealna jed za zimske mesece, saj jo postrežemo toplo, poleti pa lahko uživamo hladno različico. V nekaterih regijah je navada, da se v krožnik nadrobi kruh, ki se nato zalije z joto in prelije s surovim olivnim oljem.

Jota ni le okusna, ampak je tudi del slovenske in furlanske kulturne dediščine. Z bogatim zgodovinskim ozadjem in prilagodljivostjo recepta glede na lokalne sestavine je jota prava kulinarična zakladnica, ki ponuja okusno in hranljivo možnost za vsak obrok. Od kislega zelja do repe, od brezmesne do mesne različice, jota ostaja ena izmed najbolj priljubljenih jedi slovenske kuhinje.

Reklamni oglas